Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. December 31. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: HTTP://GYOR.KATASZTROFAVEDELEM.HU

Biztonságban ünnepeljünk az év utolsó napján is!

Biztonságban ünnepeljünk az év utolsó napján is!

Szilveszter napján sokan látványos tűzijátékkal búcsúztatják az évet, amely azonban veszélyes is lehet. .

A saját és mások biztonságának érdekében be kell tartani a pirotechnikai termékekre vonatkozó szabályokat. Ma megkezdik a szilveszteri tüzijátékok árusítását.

A magyar szabályozás négy kategóriába osztja a pirotechnikai termékeket.

  • Az első kategóriába tartozó játékos pirotechnikai termékek egész évben kaphatóak. Alacsony hatóanyag tartalmuk miatt főként beltéri használatra szántak, ilyen például a bárki által elérhető tortatűzijáték. Ezeket a termékeket 14. életévüket betöltött személyek használhatják.
  • A második kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök már valamivel több hatóanyagot tartalmaznak, ezeket 16. életévüket betöltött személyek vásárolhatják meg és használhatják.
  • A harmadik kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket december 28. és 31. között vásárolhatják meg a 18. életévüket betöltött állampolgárok. Ezeket azonban csak az év utolsó napján, december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig szabad működtetni. A harmadik kategóriába tartozó eszközökből összesen három kilogramm nettó hatóanyag-tartalom mennyiségű terméket szabad egy háztartásban tárolni. Tilos ezeket a padláson vagy pincében tartani, gyúlékony anyagoktól távol úgy kell őket elhelyezni, hogy gyermekek ne férjenek hozzá.
  • A negyedik kategóriába azok a professzionális pirotechnikai termékek tartoznak, amelyeket csak szakképzett pirotechnikus vásárolhat meg, ezeket leginkább augusztus 20-án láthatjuk.

Petárdázni a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a továbbiakban is tilos! Akik engedély nélkül szereznek be ilyen pirotechnikai terméket, szabálysértést követnek el. A szabálysértési bírság akár 150 ezer forint is lehet.

Fontos, hogy mindig legális, ellenőrzött árusítóhelyen vásároljunk pirotechnikai termékeket, hiszen azokat olyan szakember árusítja, aki szakmai tanácsokat tud adni a vásárlóknak. Soha ne vásároljunk illegálisan árusított vagy házilag előállított pirotechnikai termékeket piacon, vagy „gépkocsi csomagtartójából”. Ha a megvásárolt pirotechnikai termék átnedvesedett, azután se használjuk fel miután megszáradt, mert balesetveszélyes.

  • A nem rendeltetésszerűen használt tűzijátékok igen komoly balesetet okozhatnak.
  • Szintén fontos a tárolási szabályok betartása, és a használati útmutató felhasználás előtti elolvasása.
  • Soha ne működtessünk sérült tűzijátékot, a használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsuk be, indításkor ne hajoljunk az eszköz fölé.
  • Csak szabadban működtessünk tűzijátékokat, azokat ne irányítsuk emberek, gépkocsik, épületek felé. Rakétát soha ne indítsunk olyan helyről, ahol például faág vagy villanyvezeték áll az útjában. Erős szél esetén halasszuk el a pirotechnikai eszközök felhasználását.
  • Egy tűzijáték csak egyszer működtethető, ha nem indult be, ne próbáljuk újra meggyújtani és csak pár perc várakozás után közelítsük meg.
  • A tűzijátékokat megbontani, átalakítani és azokat kézből működtetni tilos. A rakétákat mindig egyetlen ember indítsa be.

Az év végi szórakozás közben se feledkezzünk meg arról, hogy a tűzijátékkal járó erős fény- és hanghatástól a háziállatok megijedhetnek. Helyezzük biztonságba kedvenceinket!

Azokat a harmadik kategóriába tartozó tűzijátékokat, amelyeket nem használtunk fel vagy hibásak, január 5-ig vissza kell vinni az árusítóhelyre, ahol kötelesek azt térítésmentesen visszavenni.

Ha gondosságunk ellenére a működtetés során tűz keletkezik, igyekezni kell a saját testi épséget nem veszélyeztetve eloltani azt, vagy pedig hívni a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.