Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Február 02. 12:31, szombat | Helyi

Befejeződött a Környezetvédelmi infrastruktúrafejlesztés Abdán

Befejeződött a Környezetvédelmi infrastruktúrafejlesztés Abdán

30 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Abda Község Önkormányzata a TOP-2.1.3-15 kódszámú, \"Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” című felhívás keretén belül.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatásával megvalósuló projekt keretében a település belterületén 886 méter hosszan bel- és csapadékvíz elvezető rendszert építenek ki.
A fejlesztés eredményeként Abda központjában a csapadékvíz elvezető rendszer képes elvezetni a nagy intenzitású, megnövekedett csapadékmennyiséget, továbbá a csapadékvíz-gazdálkodás szempontjainak figyelembe vételével hozzájárul a csapadékvíz okozta károk megelőzésében.

A projektzáró eseményen részt vett Nagy István országgyűlési képviselő, agrárminiszter, aki köszöntőjében kiemelte:

Abda polgárai olyan városi igényeket fogalmaztak meg, amelyek hosszú távon szolgálják majd az itt élők mindennapi életét. Nem kérdés, hogy a megváltozott klimatikus viszonyoknak meg kell felelni, Ahhoz, hogy a gyorsan, nagy mennyiségben leeső csapadékot el tudjuk vezetni, az értékeinket meg tudjuk védeni, s ilyen téren is a komfortérzetüket tudjuk növelni, ahhoz megfelelő infrastruktúrára van szükség. Ezt szolgálja ez a 30 millió forint értékű, vissza nem térítendő támogatás.

A településközpont rendezése során a mély fekvésű területre szabálytalanul lefolyó csapadékvíz elvezetését kellett megoldani. mutatta be a projektet Szabó Zsolt, Abda polgármestere.

A településen beruházásnak köszönhetően a polgármesteri hivatali épület és tér rendezésével a csapadékvizeket helyben szikkasztással kezelik, megoldottá vált továbbá az iskola fő és melléképületei, tűzoltószertár és a játszótér csapadékvíz elvezetése.
A viszonylagos szűk területből adódóan, ott ahol ezt a körülmények megkövetelik zárt csapadékelvezető rendszert alakítottak ki.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat képviseletében Németh Zoltán elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a közös munkának mindig nagyobb eredménye és értelme van.

Ez a projekt is mutatja, hogy ha a település lakói, a megye és a kormány összefog, akkor szép sikereket lehet elérni.

A csapadékvíz problémája mindig ott jelentkezik, ahol intenzívebb a beépítés. Ez is mutatja egy település fejlődését. A víz, az eső nagy gondot tud okozni. A klímaváltozás hatásai kihatnak ezekre a kérdésekre is, hiszen az időjárás változása a csapadék intenzitása is megváltozott.

A műszaki, kivitelezési tervek költség- és munkaerő igénye a tervezővel való egyeztetések eredményeképpen a vízjogi engedélyeztetés folyamatában készültek el. A megvalósult fejlesztés egyúttal hozzájárul a település fejlesztéséhez, az esélyegyenlőség biztosításához és a turizmus infrastrukturális feltételeinek fejlesztéséhez is, tehát összességében élhetőbb települési környezet alakult ki általa.

Abda Község Önkormányzatának meghívására az avatás után megtelt a Községház is, ahol a résztvevőket a helyi óvodások és Rábca Dalkör kulturális műsorral fogadta.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: