Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Március 30. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Az ország legnagyobb napóráját avatják Dunaszigeten

Az ország legnagyobb napóráját avatják Dunaszigeten

A jeles eseményre 2017. március 31-én délelőtt 10.00 órakor kerül sor. De mégis mekkora ez az építmény és milyen célt szolgál még? A szervezőket kérdeztük.

2016. októberében kezdődtek a munkálatok a dunaszigeti ökoparkban. Szerkesztőségünknek Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör Egyesület vezetője, a Tündérszigeti Ökopark tulajdonosa nyilatkozott:


Tavaly vettük meg azt a területet, melynek közepén a 36 méter magas víztorony áll. Ez a lehetőség adta, hogy megépíthessük az ország legnagyobb napóráját, melynek árnyékos vetülete egy 44 méteres kört ad ki. Elkezdtük hát a tervezést, amit aztán a kivitelezés követett. Ebben segítségünkre volt az Ötsziget Faluszépítő Egyesület és a kispesti Waldorf-iskola gimnazistái is.


A napóránk a Kozmosz letérképezése, 12 darab, 2 méter átmérőjű körökkel kialakítva. Így játékos vagy fejlesztő formában is használható az „építmény” különböző érzékenyítő, szociális foglalkozásokra. Március 31-én is egy érzékenyítős csapatjátékkal várjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt, melynek ’A változatosság gyönyörködtet’ címet adtuk.

A játékban 12 állomáson 12, valamilyen érzékeléssel, természetes ingerrel kapcsolatos feladat várja az érdeklődőket.

E mellett egy gyógynövénykert is kialakításra kerül. Fontos, hogy ismerjük a Szigetközben élő növényeinket és azok hatásait.

A program fővédnöke: Dr. Alexay Zoltán nyugalmazott főiskolai docens, biológus, természetfotográfus.

A rendezvény neve mégis Nárcisz Nap. Miért?

A napóra avatás napjára egy gyűjtést is szerveztünk a Mosonmagyaróvári Hospice Ház javára. Példaértékűnek tartjuk a munkájukat és a tenni akarásukat, amit a végső stádiumban élő emberekért és körülményeikért tesznek.
A nárcisz pedig a remény virága…

A nárciszok ültetésével a Magyar Hospice Alapítvány Nárcisz Programjához kapcsolódtunk.

Díszvendégünk lesz Dr. Bodnár Mária onkológus főorvos asszony, a Mosonmagyaróvári Hospice Ház elindítója

Hány főt várok a rendezvényre?

Eddig közel kétszázan jelezték részvételüket. De minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.