Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 21. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az indokolatlan antibiotikum-szedés szövődményekhez vezethet

Az indokolatlan antibiotikum-szedés szövődményekhez vezethet

Az antibiotikumok hatástalanok a légúti fertőzések miatti tartós köhögéssel küzdőknek - olvasható a The Lancet című szakfolyóirat jelentésében. A statisztikai adatokat kétezer, 12 európai országból származó résztvevő egészségügyi naplója alapján készítették el - számol be a BBC. A tanulmány megállapította, hogy a tünetek enyhülése között nem volt különbség az antibiotikumokat és a placebót kapottak között.

Az orvosok ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogyha a tüdőgyulladás gyanúja áll fenn, akkor annak súlyossága miatt nem szabad abbahagyni az antibiotikumok szedését.

Prof Paul Little, a Southampton Egyetem szakembere, a kutatás vezetője elmondta: 'légúti fertőzéssel küzdő betegek esetében az antibiotikumok jótékony hatása nem bizonyított, szedése nem indokolt, mert akár káros is lehet'.

A túlzott antibiotikum-szedés, különösen akkor, hogyha azok adott betegségre nem hatékonyak, rezisztenciához és olyan mellékhatásokhoz vezethet, mint a hasmenés, a hányás vagy a kiütés. Az idősebb embereknél a nem megfelelő antibiotikumos kezelés súlyosabb szövődményekhez is vezethet.

Különösen a mellkasi fertőzéseknél gyakori, hogy indokolatlanul antibiotikumot írnak fel a pácienseknek. A legtöbb mellkasi fertőzést azonban önmagától is meggyógyítja a szervezet.

A tanulmány keretében olyan pácienseket vizsgáltak, akik 28 napon keresztül folyamatosan köhögtek, s akik mellkasi fertőzés, hörghurut gyanújával kerültek orvoshoz. Akik tüdőgyulladás-gyanúsak voltak, azokat a betegség súlyossága miatt nem vonták be a tanulmányba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során