Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Január 09. 07:39, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Az ellenzék ellen is tüntetnek

Az ellenzék ellen is tüntetnek

Vlagyimir Putyin hatalma és az ellenzék ellen egyszerre tüntettek a moszkvai Bolotnaja téren vasárnap összegyűlt tiltakozók.

A hatóságok által engedélyezett, „Elegünk van!” jelszóval meghirdetett megmozdulást a 2011. december 4-i parlamenti választásokat követő több tízezres tüntetés helyszínén tartották. A résztvevők csupán körülbelül százan lehettek, akik ezúttal azonban nem csak a kormányfő fémjelezte orosz politikai vezetés ellen, hanem amiatt is tiltakoztak, hogy az ellenzék képtelen elérni a változásokat, mint a szervezők az interneten is közölték. „Elegünk van az ország jelenlegi vezetéséből és az ellenzékből is” – olvasható honlapjukon.

A szervező Volja (Akarat) elnevezésű, nem regisztrált párt egyik vezetője, Szvetlana Peunova a tüntetésen azt is kifogásolta, hogy az elnökválasztáson való indulás nagy nehézségekkel jár. A december 10-i és 24-i moszkvai tüntetések szervezőit és résztvevőit azzal vádolta, hogy azokat „lefizették”.

Elemzők szerint a vasárnapi tüntetés a Putyin-ellenes csoportok megosztottságát mutatja. Az orosz kormányfő 12 éve van hatalmon és indul a március 4-re kitűzött elnökválasztáson, hogy – kormányfőként eltöltött szünet után – harmadszorra is elnyerje az államfői posztot, s ezúttal hat évre.

Az ellenzék megosztásának veszélyére a közel egy hónapos börtönbüntetéséből csütörtökön szabadult Szergej Udalcov, a Baloldali Front elnevezésű mozgalom vezetője, majd Alekszandr Kudrin volt pénzügyminiszter is figyelmeztetett.

Udalcov az Echo Moszkvi rádiónak azt nyilatkozta, hogy a választási csalások és a hatalom elleni mozgalom megosztottá válhat, ha a különböző politikai és társadalmi szervezetek nem fognak össze és nem dolgoznak ki közös stratégiát. A politikus ellenzéki koordinációs központok megalakítását javasolta.

Alekszej Kudrin ugyancsak az Echo Moszkviban, annak honlapján fejtette ki véleményét pénteken, miszerint intézményessé kellene tenni az ellenzéki tiltakozó mozgalmat és ahhoz a parlamentben ellenzékben lévő pártoknak is csatlakozniuk kellene.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése