Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Június 30. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Az amerikai legfelsőbb bíróság eltörölte a louisianai abortusztörvény szigorításait

Az amerikai legfelsőbb bíróság eltörölte a louisianai abortusztörvény szigorításait

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság, amely az alkotmánybíróság szerepét tölti be, hétfőn 5:4 arányban leszavazta a louisianai abortusztörvény szigorításait.

A döntés meghozatalakor az alkotmánybíróság elnöke, a konzervatív - még George W. Bush elnök által kinevezett - John Roberts a négy liberális bíróval együtt szavazott, azzal érvelve, hogy a törvény "súlyos terheket" ró az abortuszra váró nőkre.

A 2014 óta érvényben lévő törvény értelmében a mesterséges terhességmegszakítást végző orvosoknak Louisiana állam egész területén úgynevezett betegbefogadási engedélyt kellett kérniük a praxisjoguk szerinti 30 mérföldes (48 kilométeres) körzetben lévő bármely kórháztól. Szakemberek szerint az ilyen engedélyek megszerzése sok helyütt kifejezett nehézségekbe ütközött.

A déli állam e törvényt támogató vezetői és törvényhozói a nők egészségének védelmével érveltek, ám a bírálók szerint a törvény korlátozta a nők jogát az abortuszhoz, s jogvédő csoportok ezért fordultak a szövetségi legfelsőbb bírósághoz. A keresetet Shreveport város egyik klinikája nyújtotta be, jogvédők támogatásával.

Indoklásában a legfelsőbb bíróság utalt arra is, hogy 2016-ban egy hasonló, texasi törvényt már leszavazott. John Roberts bíró azzal is érvelt: a kérdés nem az, hogy a 2016-os döntés helyes volt-e, vagy sem, hanem hogy "jobb csatlakozni hozzá". A négy konzervatív bíró a döntés ellen szavazott, s Clarence Thomas bíró kiemelte, hogy a testület "állandósítja jogilag rosszul megalapozott (korábbi) abortuszdöntését".

Donald Trump elnöksége idején ez az első jelentős alkotmánybírósági döntés abortusz-ügyben. A művi terhességmegszakítás kérdése egyébként megosztja az amerikai politikusokat és a társadalmat is. Sok, elsősorban déli tagállamban szigorú abortuszellenes törvényeket hoztak, míg több tagállamban, például New Yorkban, oly mértékben lazítottak a szigorúságon, hogy lehetővé teszik a születés pillanatában végzett abortuszt is, az újszülöttek ellátásának mellőzésével.

Louisiana mellett több más tagállamban is a szövetségi alkotmánybírósághoz fordultak a szigorítások miatt. Az Egyesült Államokban a szövetségi legfelsőbb bíróság által 1973-ben meghozott és történelminek minősített Roe/Wade-döntés legalizálta az abortuszt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.