Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Október 09. 12:38, péntek | Helyi
Forrás: felsodunaprojekt.ovf.hu

Átadták a Szent Kristóf hidat Kisbodakon

Átadták a Szent Kristóf hidat Kisbodakon

A „Felső-dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme és vízpótlása I. ütem” tárgyú, 1,906 milliárd forint európai uniós támogatással megvalósuló projekt keretében felavatták a Szent Kristóf hidat Kisbodakon.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma irányításával 2018. július óta folynak az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló beruházás kiviteli munkái.

A projekt keretében kizárólagos állami tulajdonú létesítmények fejlesztése történik meg a Szigetközi Hullámtéri Vízpótló-rendszerben előreláthatólag 2021. január végéig. Ezek egyike a most átadott Szent Kristóf híd és vízszintszabályozó műtárgy, mely jelentős szerepet tölt be a térség halászati, vadászati és turisták általi közlekedés segítésében. A híd egy, a vízpótlás rendszerének a kiépítése során kialakított mesterséges átvágásban létesült még 1995-ben. A korábbi évszázadokban a település lakói az ún. Tábori úton keresztül közvetlenül, szárazon meg tudták közelíteni a Duna folyam főmedrét. A híd akkori megépülésével ezt a közlekedési lehetőséget adta vissza, az utóbbi időben azonban szükségessé váltak rajta bizonyos felújítási munkák: a híd szelvényében - az árvízlevezetés feltételeinek a javítása érdekében - a pályaszerkezet felső szintje 93 cm-el magasabbra került. A jobb oldalon pedig egy új 6,00 m hosszúságú SBG szekrénytartókból alakítottak ki egy 5,50 m szélességű nyílást.

A Felső-Duna árvízvédelmi helyzetét a klímaváltozás hatásai miatt is fokozott gonddal kell kezelni. A beruházás célja a Felső-Duna árvízlevezető képességének növelése és a meglévő ökológiai állapotok további javítása. A Duna folyam hullámtere jelentős szerepet tölt be a folyó árvízi vízszállításában. A beruházás lehetővé teszi a szigetközi hullámtéren már kiépített létesítmények árvízlevezető-képességének a fejlesztését, valamint a Duna folyam főmeder és a mellékágrendszerek ökológiai kapcsolatának javítását.

A NATURA 2000 természetvédelmi területen megvalósuló fejlesztés során az árvízlevezetés feltételeinek javítása érdekében mellékágkotrások, a mellékágrendszerek műveinek, műtárgyainak átalakítása történik meg. A fejlesztés elsősorban ökológiai szempontok szerint, az Európai Unió Víz keretirányelvének is megfelelően, illetve - ahol ez lehetséges - a vízi közlekedés feltételeinek javításával valósul meg. Az árvízlevezető képesség növelésén túl még vizes élőhelyek rehabilitációja, 14 vízrajzi állomás fejlesztése és 1 új vízmérce építése történik meg.

A Szigetköz mentett oldali területeinek, közte a lakott területek árvízi biztonságának a növelésével lehetőség nyílik további komplex hasznosítások tervezésére is, beleértve a természetvédelmi, az erdészeti, a vadgazdálkodási, a halászati, a turisztikai, a mezőgazdasági, a hajózási és egyéb célok megvalósítását. A vízgazdálkodási fejlesztéssel érintett területek nagysága 11.500 hektár. A tervezett létesítmények Rajkát, Dunakilitit, Dunaszigetet, Kisbodakot, Dunaremetét, Lipótot és Ásványrárót érintik. Ebben a térségben összesen közel 9400 fő él.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.