Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2021. Június 28. 14:05, hétfő | Helyi

Átadták a felújított Kőhidat Dunaszigeten - lezárult a Felső-Duna projekt

Átadták a felújított Kőhidat Dunaszigeten - lezárult a Felső-Duna projekt

Befejeződött a „Felső-dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme és vízpótlása” tárgyú, 1,9 milliárd forint uniós támogatással megvalósult beruházás. A záró rendezvényen átadták a Dunasziget mellett lévő, felújított Kőhidat.

A fejlesztés célja a Felső-Duna árvízlevezető képességének növelése és a meglévő ökológiai állapotok további javítása volt. A beruházás lehetővé tette a szigetközi hullámtéren már kiépített létesítmények árvízlevezető-képességének a javítását, valamint a Duna főmeder és a mellékágrendszerek ökológiai kapcsolatának javítását.

A NATURA 2000 természetvédelmi területen megvalósult projekt során az árvízlevezetés feltételeinek javítása érdekében mellékágkotrások, a mellékágrendszerek műveinek, műtárgyainak átalakítása történt meg. A fejlesztés elsősorban ökológiai szempontok szerint, az Európai Unió Víz keretirányelvének is megfelelően, illetve - ahol ez lehetséges volt - a vízi közlekedés feltételeinek javításával valósult meg. Az árvízlevezető képességet javítja a vizes élőhelyek rehabilitációja is.

A mellékágkotrásoknak köszönhetően újra élővé vált Dunakilitin a Felső-Zalka, a Lénai, a Jegenyési-ág és a Benda-ág. Az árvízlevezetés javítása érdekében átalakították a Doborgazi átvágás és az ásványrárói Morvaszigeti Duna-ág felső szakaszát. Elvégezték a cikolaszigeti Kisvesszősi mellékág szelvénybővítő kotrását, a Kisvesszősi zárás visszabontását. Felújították a Dunakiliti külterületén lévő Rudi gyepi hallépcsőt.

A rávezető fokok tágításával javították a vizes élőhelyek vízellátását. A fokozottan védett természetvédelmi területek különös odafigyelést igényeltek. Ennek megfelelően alakították ki az ásványrárói Öntési-sziget belsejében lévő Öntési-tó vízellátását javító vízpótló főágat.

Kisbodak térségében az Öregszigeti belső tó vízpótló ága, a Félholdaki Duna-ág és a Pálffy-ág újult meg. A beavatkozások között szerepelt a kisbodaki Szent Kristóf híd és vízszintszabályzó műtárgy fejlesztése a doborgazszigeti Schiszler és az ásványrárói Szilfási áteresz híddá történő átépítése.

A Cikolai mellékágrendszerben a Revolver és a Barkás-ágak főmeder felé eső végeiben kialakítottak egy összekötő csatornát, mellyel ismét egy áramló vizű vízpótló mellékágat hoztak létre. Az összekötő csatornán egy új hullámtéri híd, az ún. Mikácsi híd épült.

A Nepumoki Szent János vízszintszabályzó műtárgy és híd – korábban Kőhíd - fejlesztése során a híd pályaszerkezetének a felső szintje 93 cm-el magasabbra került.

A végrehajtott fejlesztések növelik a Szigetköz mentett oldali területeinek, közte a lakott területek árvízi biztonságát. A vízgazdálkodási fejlesztéssel érintett területek nagysága 11.500 hektár. A fejlesztett létesítmények Rajkát, Dunakilitit, Dunaszigetet, Kisbodakot, Dunaremetét, Lipótot és Ásványrárót érintették. Ebben a térségben összesen közel 9400 fő él.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 13. 14:00, csütörtök | Helyi

11 szír férfit próbált kicsempészni, Rajkánál elfogták

Az illegális migránsokat a kocsijában összezsúfolva fuvarozta Ausztria irányába a moldáv férfi.

2022. Január 12. 08:16, szerda | Helyi

Szlovákiába próbált elmenekülni az embercsempész

Az M15-ös autóúton akartak igazoltatni egy cseh honosságú autót a rendőrök, amikor a sofőr a jelzésre nem állt meg, majd Szlovákiába hajtott.

2022. Január 07. 09:20, péntek | Helyi

Vadbalesetekre figyelmeztet a rendőrség

Az 1-es számú főúton, Kimle térségében két autó ugyanazt a vaddisznót. Személyi sérülés nem történt, a vad azonban a helyszínen elpusztult. A rendőrség a balesetek elkerülésére figyelmeztet.

2022. Január 01. 19:16, szombat | Helyi

Több eljárást indított a rendőrség pirotechnikai termékek miatt

Szilveszter éjféltől országszerte reggel 6 óráig 14 emberrel szemben indított eljárást a rendőrség pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt