Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Október 27. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Aszpirinnel túlélhető a vastagbélrák

Aszpirinnel túlélhető a vastagbélrák

Az aszpirin, amely a világon a legrégibb és legolcsóbb gyógyszer, figyelemre méltóan ígéretesnek bizonyul a vastagbélrák kezelésében olyan pácienseknél, akiknél a betegség kialakulásában genetikai mutáció játszott szerepet - számol be a CBC.

Egy nagyméretű tanulmány rámutatott, hogy azoknál, akik rendszeresen szedtek aszpirint tovább éltek összehasonlítva azokkal, akik nem szedték a gyógyszert. Öt évvel azután, hogy a tumort diagnosztizálták náluk, az aszpirint használók 97 százaléka volt még életben, míg az aszpirint nem szedőknek ennél jóval kevesebb, csupán 74 százaléka. Azon páciensek körében, akik nem hordozták a mutációkat, nem okozott mérhető különbséget az aszpirinszedés.

Mielőtt azonban az aszpirin széles körben javasolnák a rák kezelésére, nagyobb vizsgálatra van szükség, hogy eredményeik bebizonyosodjanak - hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Mindazonáltal az eredmények arra utalnak, hogy ez az egyszerű, könnyen elérhető és olcsó gyógyszer lehet a jövőben a genetikai eredetű vastagbélrák kezelésének módja. Több korábbi tanulmány jelezte már, hogy a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkenti az aszpirin szedése, mégsem javasolják szélesebb körű alkalmazását rákmegelőzésre az orvosok, mert szedés közben magas a veszélyes gyomorvérzés előfordulásának kockázata.

A mostani kutatás ezért éppen arra kereste a választ, hogy az aszpirin szedésének előnye meghaladja-e annak kockázati mértékét. Az összesen 175 ezer résztvevővel készült tanulmány rámutatott, hogy az aszpirint szedő pácienseknek nagyobb a túlélési esélyük és idejük, mint gyógyszert nem szedő társaiknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.