Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 24. 19:29, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Áradnak a folyók és patakok Vas megyében - hat házat veszélyeztetett a Gyöngyös

Áradnak a folyók és patakok Vas megyében - hat házat veszélyeztetett a Gyöngyös

A vízgyűjtőkön szombat délutántól lehullott nagy mennyiségű eső miatt áradni kezdtek a folyók és patakok Vas megyében, a Gyönygyös patak Kőszeg külterületén hat házat veszélyeztetett, az egyik házból két lakót átmenetileg kiköltöztettek - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a Rábán Szentgotthárdnál már elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság védekezési felkészülést végez az állami védtöltéseken, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság pedig felkészíti Kőszeg, Sorkikápolna, Sorkifalud és Zsennye lakóit az esetleges önkormányzati védekezésre.
Hozzáfűzte: a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelmi megbízottak helyszíni szemléket tartanak a Sorok és a Perint melletti településeken, a körmendi katasztrófavédelmi kirendeltség pedig a Rába és a Pinka patak közelében található településeken tart figyelőszolgálatot.
A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Rába folyó tetőzése Szentgotthárdnál vasárnap estére tehető, elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint körüli vízszinttel, hétfőn este pedig másod- és harmadfok közötti tetőzésre számítanak Körmend térségében. A víz Körmendnél várhatóan elönti az ártéren fekvő kiskerteket. A várható helyzetről a katasztrófavédelmi megbízottak tájékoztatták Körmend lakosságát - közölte a szóvivő.
A Gyöngyös vízszintjének emelkedése miatt vasárnap Kőszegen a Borostyánkő utcába riasztották a helyi önkormányzati tűzoltókat. A víz elöntötte az utat és hat házat veszélyeztetett. Az átereszt ideiglenesen elbontották, így megakadályozták, hogy a víz elérje a lakott területeket. Elővigyázatosságból két embert, egészségi állapotuk miatt, átmenetileg kiköltöztettek - tette hozzá Balog Nikoletta.
Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a Gyöngyösön Kőszegnél vasárnap a kora esti órákban tetőzik a víz, ott további vízszint emelkedésre már nem számítanak, a várost nem veszélyezteti az áradás.
Lukácsházán üzemeltetik az árvízvédelmi tározót, amely már eddig is jelentős vízmennyiséget fogadott be, ettől függetlenül Szombathelyen a Perint és a Gyöngyös is magas vízszintet fog elérni, de nem lép majd ki a medréből - mondta. Hozzáfűzte: a Pinka patak és a Répce folyó is árad, ez utóbbi már tetőzik, lakott területeket várhatóan nem veszélyeztetnek, de az éjszakai vagy a hétfő délelőtti órákban útlezárásokra szükség lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során