Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Február 17. 13:37, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI (Fotó: MTI, Budapest)

Akár 10 fok is lehet

Akár 10 fok is lehet

Hull a hó péntek kora reggeltől az ország nyugati és középső részén, így a fővárosban is; napközben felmelegedés várható, ezért nem valószínű, hogy a hó megmarad.

Mondta Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az MTI-nek. A havazás és a hóátfúvások miatt péntek kora reggel balesetek, útlezárások nehezítik a közlekedést, sok helyen pedig teljesen járhatatlanná váltak az utak.

A meteorológus beszámolt arról, hogy a csapadékzóna kelet felé terjed, ezért már a délelőtti órákban havazás lehet a keleti megyékben is; délután egyébként nyugaton inkább havas eső, eső lesz, és elkezdődik az olvadás is. Körülbelül 10 centiméternyi hóra számítanak a szakemberek, de lehetnek olyan körzetek, ahol több hó is hullhat.

Csonka Tamás elmondta azt is, hogy pénteken megérkezik nyugat felől a felmelegedés; a napokban egyes helyeken akár plusz 6–8 fok is lehet. A keleti területeken azonban fagypont alatt marad a hőmérséklet. Erősebb szél pénteken nem várható, de egyes nyugati területeken akár az 55 kilométer/óra sebességet is elérheti.

Az enyhülés vasárnap éri el a csúcspontot, amikor az ország egyes pontjain akár a plusz 10 fokot is elérheti a hőmérséklet. A hosszú távú előrejelzések szerint változékony, de télies idő lesz februárban – fűzte hozzá a meteorológus.

Járhatatlan utak

A havazás és a hóátfúvások miatt péntek kora reggel balesetek, útlezárások nehezítik a közlekedést, sok helyen pedig teljesen járhatatlanná váltak az utak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapján közölte: az ország több megyéjében a hófúvások miatt az alsóbbrendű utak nehezen járhatóak, Fejér megyében Adony és Kalóz, valamint Adony és Perkáta között; Bács-Kiskun megyében Tataháza és Bácsbokod; illetve Baranya megyében Mohács és Leánycsók között, az 56-os és 57-es főutat összekötő út vált járhatatlanná.

A hóátfúvások után normalizálódott a helyzet Komárom-Esztergom megye közútjain, egyedül a Tata és Kömlőd közötti út járhatatlan. A megyében elzárt település nincs – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság pénteken az MTI-t.

Az Útinform tájékoztatása szerint a havas úton péntek reggel az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 16-os kilométernél baleset történt, sávlezárás akadályozza a közlekedést. A 44-es főúton Kecskemét közelében árokba csúszott egy kamion, a baleset helyszínén félpályás útzár van érvényben, de a műszaki mentés miatt egy rövid időre teljesen le fogják zárni az érintett útszakaszt – mondta Mihályné Bornemisza Eleonóra alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Pályalezárás a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Lezárják havazás miatt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az egyes pályát, a Brussels Airlines kapitánya nem vállalta a budapesti leszállást. Bővebben>>>

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;