Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Március 02. 18:56, szombat | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A szabadtéri tüzek megelőzhetőek

A szabadtéri tüzek megelőzhetőek

Győr-Moson-Sopron megyében tegnap hét helyszínen is szabadtéren keletkezett tüzekhez vonultak a tűzoltók. A nagy szélben a kisebb tüzekből is percek alatt kiterjedt, nagyobb területen pusztító tüzek keletkezhetnek.

Győrben a Papréti úton a töltés melletti ártérben több száz négyzetméteren égett a száraz fű, Ásványráró határában a Duna töltésén égett az aljnövényzet száz négyzetméteren, Bőny és Rétalap között egy hektáros területen gyulladt meg a száraz fű és erdő aljnövényzete. Győrújbarát külterületén a horgásztó mellett a nádas mintegy 3-4 hektáros területen, Péren a Rákóczi út végén két hektár területen az aljnövényzet, a fertődi bánya mellett száraz fű, gazos, bokros terület körülbelül öt hektáron égett. Győr-Ménfőcsanakon, a Csanaki utcában több helyszínen szalmabálák, valamint a körülötte lévő aljnövényzet, mintegy 2 hektáron lángolt. A szabadtéri tüzek megfékezésében több helyszínen a hivatásos tűzoltók mellett a környékbeli önkéntes tűzoltók is részt vettek.

Az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, a hétvégén pedig sokan kirándulni indulnak. A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a most következő időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tüzek is gyorsan továbbterjedhetnek.

A szabadtéri tüzek szinte mindegyikét emberi gondatlanság, felelőtlenség okozza, pedig sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát. Elég egy el nem oltott, felelőtlenül eldobott cigaretta, vagy gyufa, ahhoz, hogy tűz keletkezzen.

Szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztában lenni:

Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül.

Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék).

Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).

Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.

Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés.

Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban a tűzgyújtás tilos!

A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.

Baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.


A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.

2024. Április 29. 17:22, hétfő | Sport

Ultrabalaton - Rekordok várhatók a 211 km-es versenyen

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén, a 18. alkalommal sorra kerülő NN Ultrabalatonon, amelyet csütörtöktől vasárnapig rendeznek meg balatonfüredi versenyközponttal.