Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 19. 09:55, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A szabadság lett a legszínesebb magyar szó

A szabadság lett a legszínesebb magyar szó

A szabadság lett a legszínesebb magyar szó a Színes Város Csoport és a Fővárosi Beszédjavító Intézet által június elején meghirdetett versenyen, a második a helyezett a gyöngy, a harmadik a buborék lett.

Több mint 250 szó érkezett a minél színesebb és minél játékosabb hangzású szavakat kereső pályázatra. A szavakat Budapesten az Erzsébet téri QB projekten lehetett kirakni és az erről készült fotót beküldeni, de vidékről e-mailben is fogadták a nevezéseket. A beérkezett szavakra interneten lehetett szavazni.
A pályázók nagyjából egynegyede rakta ki a szavakat az Akvárium tetején lévő közösségi üzenőfalon, a többi szó e-mailben érkezett. A nevezett szavakra csaknem 30 ezer szavazat érkezett - mondta el Flór Péter, a Színes Város tikára az MTI-nek.
Az első 10 szó sorrendje a szavazatszámok alapján a következő lett: szabadság, gyöngy, buborék, záporeső, pirkad, kanyar, pitymallat, tyúkhúsleves, pipitér és csoki.
Varga Dávid és Varga Szilvia Marcella, a QB projekt alkotói és létrehozói érdekességként megemlítették, hogy a korábbi legszebb szó kampányoktól eltérően a mostani pályázaton sem a folyton felbukkanó szerelem, csók és szív, sem pedig az állandóan feltűnő édesanya és pillangó szavakra érkezett igazán sok szavazat.
Ughy Attila, a fővárosi önkormányzat városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnoka, a kampány fővédnöke szerint a Színes Város alkotói Budapest arculatához egy merőben új dolgot adtak hozzá a köztéri üzenőfallal, amely két évvel ezelőtt kísérletként indult el. A felszerelés óta ugyanis a QB a belváros egyik nevezetességévé vált, amelyet már nemcsak a fővárosiak, de a külföldiek is megszerettek.
A nyertes szó beküldője 2 darab hetijegyet nyert a Sziget Fesztiválra, a programot támogató HP Magyarország különdíját, amellyel a legkreatívabb tipográfiát jutalmazták, a búgócsiga szó nevezője kapta.
A Legszínesebb magyar szó pályázat mellett egy rajzverseny is elindult "Legyél Te is pixelvarázsló!" címmel, ennek részleteiről a www.loveoriginal.hu lehet részleteket olvasni.

Címkék: kultúra-színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során