Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2017. Március 14. 15:15, kedd | Helyi
Forrás: GYMS Megyei Önkormányzat

A Szabadság Angyala Lébényben

A Szabadság Angyala Lébényben

Megyei ünnepi megemlékezés és szoboravatás Lébényben

Legifjabb megyei városunk, Lébény Város Önkormányzatával közös megyei ünnepi megemlékezésre készül a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.

2017. március 15-én (szerdán) 14.00 órától a két önkormányzat - meghívott vendégeikkel és remélhetőleg szép számú helyi lakossal együtt - nem csak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójára emlékezik, hanem a rendezvény keretében avatják fel a település új köztéri szobrát, Lipovics János iparművész, szobrász – „A Szabadság Angyala” nevet viselő – 48-as emlékművét, az Iskola utcában.

„A szimbolikus alkotás a ’48-49-es forradalom és szabadságharc, az aradi vértanúk és a lébényi nemzetőrök emlékét fejezi ki, művészi eszközökkel. Mészkő talapzatával együtt nem konkrét eseményeket vagy konkrét személyeket ábrázol, hanem a szabadság, a szabadság vágya, az elbukott és hosszú távon mégis győztes magyar szabadságharc ma is bennünk élő szellemiségét idézi meg. Az emlékmű egyfajta művészi kapocs a konkrét történelmi kor, az akkori események, az emberi életek, sorsok „égi világa”, emléke és a jelenkor valósága, szellemisége között. Kompozíciója fontos szellemi kapcsolatban áll az ősi Szent Jakab plébániatemplommal is” – fogalmazott az alkotó.

Az eseményen ünnepi beszédet Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke mond, a rendezvény résztvevőit dr. Nagy István államtitkár, a város országgyűlési képviselője köszönti, az új köztéri alkotást a település lakói nevében – avató-beszéde elmondásával - Kovács Gábor polgármester veszi át.

A megemlékezésen közreműködnek a Lébényi Általános Iskola és AMI 6. osztályos tanulói.

A szervezők minden érdeklődőt invitálnak a közös ünnepi megemlékezésre.


A mellékelt képen a március 10-i sikeres szoborállítás pillanata.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 13. 14:00, csütörtök | Helyi

11 szír férfit próbált kicsempészni, Rajkánál elfogták

Az illegális migránsokat a kocsijában összezsúfolva fuvarozta Ausztria irányába a moldáv férfi.

2022. Január 12. 08:16, szerda | Helyi

Szlovákiába próbált elmenekülni az embercsempész

Az M15-ös autóúton akartak igazoltatni egy cseh honosságú autót a rendőrök, amikor a sofőr a jelzésre nem állt meg, majd Szlovákiába hajtott.

2022. Január 07. 09:20, péntek | Helyi

Vadbalesetekre figyelmeztet a rendőrség

Az 1-es számú főúton, Kimle térségében két autó ugyanazt a vaddisznót. Személyi sérülés nem történt, a vad azonban a helyszínen elpusztult. A rendőrség a balesetek elkerülésére figyelmeztet.

2022. Január 01. 19:16, szombat | Helyi

Több eljárást indított a rendőrség pirotechnikai termékek miatt

Szilveszter éjféltől országszerte reggel 6 óráig 14 emberrel szemben indított eljárást a rendőrség pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt