Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Március 14. 15:15, kedd | Helyi
Forrás: GYMS Megyei Önkormányzat

A Szabadság Angyala Lébényben

A Szabadság Angyala Lébényben

Megyei ünnepi megemlékezés és szoboravatás Lébényben

Legifjabb megyei városunk, Lébény Város Önkormányzatával közös megyei ünnepi megemlékezésre készül a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.

2017. március 15-én (szerdán) 14.00 órától a két önkormányzat - meghívott vendégeikkel és remélhetőleg szép számú helyi lakossal együtt - nem csak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójára emlékezik, hanem a rendezvény keretében avatják fel a település új köztéri szobrát, Lipovics János iparművész, szobrász – „A Szabadság Angyala” nevet viselő – 48-as emlékművét, az Iskola utcában.

„A szimbolikus alkotás a ’48-49-es forradalom és szabadságharc, az aradi vértanúk és a lébényi nemzetőrök emlékét fejezi ki, művészi eszközökkel. Mészkő talapzatával együtt nem konkrét eseményeket vagy konkrét személyeket ábrázol, hanem a szabadság, a szabadság vágya, az elbukott és hosszú távon mégis győztes magyar szabadságharc ma is bennünk élő szellemiségét idézi meg. Az emlékmű egyfajta művészi kapocs a konkrét történelmi kor, az akkori események, az emberi életek, sorsok „égi világa”, emléke és a jelenkor valósága, szellemisége között. Kompozíciója fontos szellemi kapcsolatban áll az ősi Szent Jakab plébániatemplommal is” – fogalmazott az alkotó.

Az eseményen ünnepi beszédet Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke mond, a rendezvény résztvevőit dr. Nagy István államtitkár, a város országgyűlési képviselője köszönti, az új köztéri alkotást a település lakói nevében – avató-beszéde elmondásával - Kovács Gábor polgármester veszi át.

A megemlékezésen közreműködnek a Lébényi Általános Iskola és AMI 6. osztályos tanulói.

A szervezők minden érdeklődőt invitálnak a közös ünnepi megemlékezésre.


A mellékelt képen a március 10-i sikeres szoborállítás pillanata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére