Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Február 05. 19:19, hétfő | Belföld
Forrás: mti - fotók: illusztráció

A hónap közepén rendezik meg Budapesten a 25. FeHoVát

A hónap közepén rendezik meg Budapesten a 25. FeHoVát

Változatos programokkal, szakmai előadásokkal, versenyekkel, bemutatókkal ünnepli a hónap közepén fennállása 25. évfordulóját a Kárpát-medence legnagyobb fegyver- horgász- és vadászkiállítása (FeHoVa),

ahol több mint 10 országból várhatóan mintegy 300 kiállító mutatja be a legújabb eszközöket és módszereket - közölte a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója hétfőn Budapesten.

Ganczer Gábor elmondta: a Hungexpo vásárközpontban mintegy 40 ezer négyzetméteren mutatják be a kiállítók az érdeklődőknek az újdonságokat és a hagyományokat. Így például a jubileum tiszteletére "A Vajdahunyad várának titkai" címmel a múzeum rejtett kincsei lesznek láthatóak. Széchenyi Zsigmond barátja, Windisch-Grätz herceg trófeagyűjteményének legszebb darabjait pedig "Álmaim vadászháza" címmel állítják ki.

A kiállítás díszvendége Románia. Bemutatkoznak a látogatóknak keleti szomszédunk vadász- és kiránduló területei, díjnyertes trófeái. Továbbá látható lesz az ország első horgászfotó-kiállítása - a Jubileumi FeHoVa horgászverseny legjobb képeiből. Az egy éven át tartó verseny díjátadója a kiállításon lesz, a Horgász színpadon.

A vezérigazgató jelezte: a vásárközpont megújul 2021-re, a Budapesten tartandó vadászat világkiállításra. A beruházás, amely tartalmazza két új pavilon felépítését és egy konferenciaközpont kialakítását, valamint a teljes környezet megújítását, 10 milliárd forintos nagyságrendű, amelyet a Hungexpo és a kormány közösen finanszíroz, de a projektnek még nincs elfogadott költségvetése - tette hozzá.

Marghescu Tamás, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) vezérigazgatója úgy fogalmazott: a FeHoVa fontos esemény, kiemelte: különösen fontos, hogy minél több fiatal ismerkedhessen meg testközelből a vadászattal, a természeti környezettel. Újságírói kérdésre elmondta, az afrikai sertéspestis terjedésének megállítására nem a vaddisznók gyérítése jelenti a megoldást, hiszen a kórokozót - egyes vélemények szerint - madarak is terjeszthetik, hanem a megfelelő higiéniai feltételek megteremtése és annak széleskörű megismertetése az emberekkel.



Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnökhelyettese arról beszélt, hogy a horgászat egyre népszerűbb Magyarországon, amit az is mutat, hogy - az adatok szerint - mintegy 440 ezren hódolnak ennek a kedvtelésnek az országban. A gyerekek között is egyre népszerűbb ez az elfoglaltság, közülük mintegy 60 ezren horgásznak. Hogy számuk még inkább növekedjen, a Mohosz programot indított a múlt évben - a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával - a horgászat tanórán kívüli iskolai népszerűsítésére.

Emellett a 25. jubileumi FeHoVa kiállításon külön bemutatót tervez a Mohosz saját standján az elmúlt negyedszázad különleges sporteseményeiből és "FeHoVa-pillanataiból", továbbá előadásokat szervez szakírókkal, közönségtalálkozókat hirdet a horgászat hazai nagyköveteivel.

A kiállítást az érdeklődők február 15-18. között tekinthetik meg Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során