Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2019. Február 01. 21:10, péntek | Helyi
Forrás: Talpqas Balázs

A Holokauszt áldozataira emlékeztek Darnózselin

A Holokauszt áldozataira emlékeztek Darnózselin

Auschwitz, az egyik leghírhedtebb második világháborús koncentrációs tábor 1944-ben történt felszabadításának évfordulóján van a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja, minden évben január 27.-én.

A Szigetközben már a XIX. század elejétől éltek zsidók, akik főleg a kerekedésből éltek, de számos iparos is kikerült közülük. A falvak életébe beilleszkedve tevékenykedtek, aktívan részt vettek a közösségi életében.

Darnózselin, 135 évvel ezelőtt, 1884-ben lett külön zsidó temető létrehozva, az akkori Mosondarnó területén, a Mosonmagyaróvár felé vezető út mellett, a Mikotai részen. Ide temetkeztek az akkori Darnó, Zselyi, Remete, Lipót Kisbodak, Püski izraelita vallású lakosai, mivel Darnó izraelita imaházzal rendelkező hitközség lett. Utolsó temetésre a második világháború előtti időben került sor, mivel a falu összes zsidója vagy munkaszolgálatosként, vagy internáltként már soha nem került vissza se élve, se holtan.

A temető évtizedekig elhanyagolva bár, de fent maradt. A falu akkori fiataljai, köztük Babos István és Fazekas Zoltán vezetésével 1984-1985-ben kegyeleti parkká alakították a rossz állapotban lévő temetőt, melyben emlékfal és rajta emléktábla máig hirdeti: „… zsidó honfitársaink emlékét kegyelettel őrzi meg Darnózseli lakossága.” Az avatáson sokan részvettek az akkori vezetők és lakosok közül, de itt volt Schőner Alfréd főrabbi Budapestről és a helyi plébános, Szabadi József is.

Darnózselin, a település szélén található egykori zsidó temetőben emlékeztek a faluból elhurcolt és soha vissza nem tért emberekre. Fazekas Zoltán polgármester köszöntötte a megjelent Angyal Melindát, a helyi iskola tanárát és az iskola hetedikes osztályát.

Angyal Melina adott egy rövid áttekintést a holokauszt borzalmairól a II. világháború idejéről, beleszőve személyes élményeit, amit nagyanyjától hallott a faluban élt egykori zsidó személyekről, szerepükről a település életében, akik részei voltak a kb. hatmillió koncentrációs táborba hurcoltnak. Kiemelte az emlékezés fontosságát, hogy ne fordulhasson elő a jövőben hasonló atrocitás embertársaink ellen, legyen bármilyen vallású.

A diákok megrendülten álltak és hallgatták tanárnőjüket az emléktábla előtt. Ezután az emlékfalon elhelyezett táblánál elhelyezték a megemlékezés virágait és egy-egy kavicsot is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése