Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Október 13. 16:27, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A Holdra szállás témájában hirdettek pályázatot diákoknak

A Holdra szállás témájában hirdettek pályázatot diákoknak

Jövőre lesz fél évszázada, hogy ember járt a Holdon, ebből az alkalmából pályázatot írt ki a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) általános iskolás és középiskolás diákok számára.

Magyar idő szerint 2019. július 21-én lesz fél évszázada, hogy az emberiség első esetben egy másik égitestre lépett - idézik fel a pályázati kiírásban a társaság honlapján. Neil Armstrong parancsnok és Edwin Aldrin pilóta, az amerikai Apollo-11 űrhajósai személyében először lépett ember a Holdra.

Az évfordulóhoz közeledve a MANT pályázatot írt ki, amelyben olyan kérdések feldolgozását várja a diákoktól, mint például milyen lehetett a 12 űrhajósnak a Hold felszínén, mit mértek meg, honnan vannak a holdkőzeteink, milyen érvekkel lehet alátámasztani a kételkedők számára, hogy a holdra szállás tényleg megtörtént vagy, hogy milyen lesz a következő Holdra szállás és miért nem járt azóta ember a Holdon?

A pályázatra lehet írásos dolgozatot vagy novellát írni, de a szabadon választható feladatok közt szerepel rajz, számítógépes grafika, poszter, bemutató, rövid videó készítése. A kiírt témával kapcsolatban lehetséges internetes honlap, blog vagy Facebook-oldal létrehozása is, de a pályázók kitalálhatnak és leírhatnak kísérletet vagy számítógépes programot is. A pályázaton nem csak egyénileg, de 2-4 főből álló csapatok is indulhatnak.

A MANT által felkért szakértő zsűri három csoportban értékeli majd a beérkezett munkákat. A 10-14 éves korosztály három legjobbja értékes könyvjutalomban részesül. Az első öt legjobb pályamunkát beadó fiatal jutalma egy látogatás budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézményben. A középiskolások (15-18 évesek) közül a legjobb eredményt elérő pályázó térítésmentesen vehet részt a 2019-es MANT Űrtáborban. A látássérült diákok munkáit külön értékeli a zsűri az "Informatika a Látássérültekért" Alapítvánnyal közösen. A látássérült pályázók közül a legjobb pályaművet benyújtó három fiatal egy exkluzív látogatáson vehet részt egy budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézményben.

A pályamunkák beadási határideje 2019. február 15. A pályázat pontos részleteiről a MANT honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során