Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Július 23. 17:45, kedd | Belföld

A férfiak a dús keblekért, a nők a szép frizuráért lelkesednek - Szépségkutatás az Óbudai Egyetemen

A férfiak a dús keblekért, a nők a szép frizuráért lelkesednek - Szépségkutatás az Óbudai Egyetemen

A fiatalok véleménye szerint a külső és a belső értékek egyaránt fontosak, hogy valakit szép nőnek ítéljenek meg. A külsőségek esetében a természetesség, vagy a természetesnek látszó megjelenés a döntő.

A megkérdezettek körében a túlzott idomok és a szélsőséges testalkat senki számára nem volt vonzó. Egyebek mellett ezt állapította meg az a kutatás, amit az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának szervezésében végeztek ez év áprilisában.

A kutatás célja az volt, hogy megismerjék a fiatalok véleményét a szépség fogalmáról, hogy mennyire mérvadóak a külső és a belső értékek.
Úgynevezett hólabda mintavételi eljárást alkalmaztak a résztvevők kiválasztásához. Kifejezetten a Z generációra, azaz 1995 és a 2009 születettekre fókuszálva 219 fiatalt kérdeztek meg.
A felmérés Maráczi Gréta, az egyetem mesterszakos hallhatója és Szatmáry Sára középiskolás diák közös munkája volt. Érdekessége, hogy az egyetem gazdasági kara Tudományos Diákkörének van középiskolás szekciója, s ebben is unikálisak - mondta Lazányi Kornélia dékán.
A kutatás részleteiről Fodor Mónika dékán helyettes tájékoztatott. Elmondta, hogy az eredmények azt mutatták: a külsőségek fontosak abban, hogy valakinek a figyelmét megragadják, viszont a humorérzékkel és az intelligenciával lehet fenntartani, megtartani a másik érdeklődését. Tehát a külső megfog, a belső megtart.
A felmérés eredményei szerint, a szépségben szerepet játszó tényezők közül a legfontosabb, a kisugárzás, a kedvesség és az intelligencia. A külsőségek esetében a természetesség a döntő, és emellett alapvető az ápolt haj, a szép bőr, s a szép szemek.
Külön elemezték a kutatásnál a nemek közötti különbségeket is. A férfiak szerint a legfontosabb külső tulajdonságok a dús keblek és a szép szemek. A nőknél a szép bőr és haj került előtérbe. A legnagyobb, szignifikáns eltérés a két nemnél a dús keblekről volt: a férfiak sokkal fontosabbnak tartották ennek az adottságnak a szépségben játszott szerepét, mint a női válaszadók. A belső tulajdonságokról a két nem véleménye között harmónia figyelhető meg.
Eszerint a belső értékeknél a humorérzéket és az intelligencia fontosságát emelték ki a megkérdezett diákok.
Külön kérdésblokkban elemezték, hogy a szépségről alkotott elképzelés megformálásában milyen információk, források, csatornák játszanak igazán fontos szerepet a fiataloknál. Az eredmények szerint a baráti társaság és a család véleménye a legmeghatározóbb. Csak ezeket követik a közösségi médiából szerzett információk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.