Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Július 14. 18:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Észak- Dunántúli Vízügyi Igazgatóság

A felújítás után új funkciót kap a kisbodaki gátőrház

A felújítás után új funkciót kap a kisbodaki gátőrház

A kisbodaki gátőrház az ’50-es években épült, közel egy hektáron elterülő hozzávetőlegesen 200 nm-es épület. A létesítmény felújítása után új lehetőségek nyílnak meg a hasznosítására.

Ma már az épület lakatlan, a jelenlegi gátőr a falu belterületén a saját családi házában él, onnan látja el a feladatait.

A Kisbodaki Baráti Kör és a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség kezdeményezésével, és az Észak- Dunántúli Vízügyi Igazgatóság
hozzájárulásával a „Mentsük meg a gátőrházat” projektötlet nyomán „Aktív víziturisztikai hálózatfejlesztés a Szigetközben kapcsolódó járásmódokkal” című, TOP-1.2.1-15-GM1-2016-00015 azonosítószámú nyertes pályázat keretében valósulhat meg.


Az Észak- Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Kisbodaki Önkormányzat, és a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség a fentiek alapján együttműködési megállapodást kötött a Kisbodaki Vízi KultúrHáz kialakítására és működtetésére. A projektnyitó rendezvényt 2019.04.12-én tartották.

A létesítmény felújítása után az alábbi hasznosítását tervezik:

- Vízi oktató központ és vizsgaközpont – szellemi műhely kialakítása - vízi jártassági, horgász és egyéb képzések és vizsgahely bármilyen vízzel kapcsolatos vizsgaigényes képzésnek
- Vízi értékőrző múzeum és skanzen: kultúrház felújításakor beltéri és kültéri kiállítási teret alakítanak ki, olyan módon, hogy ezek vándor és állandó kiállításoknak is helyet adhatnak. A kiállítótérben állandó kiállításként VÍZÜGYI és helytörténeti emlékekkel – az ipartörténeti emléket képviselő szivattyúház esetenkénti megnyitásával -, vándor kiállításként pedig szakmai együttműködő partnerekkel közreműködve értékes emlékeket mutathatna be a felújított gátőrház
- Virtuális tanösvény: kiterjesztett valóság (augmented reality) technológián alapuló tanösvény-fejlesztés
- Amatőr Hajóépítők Közössége - bázis. A régióban számtalan tagja van a közösségnek - tradicionális csónakok közösségi építése
- Egyéb kulturális és szabadidős események helyszíne
- Iskolahajó projekt: 10-12 személyes csónakok, mellyel egy nagyobb csoport vagy egy kisebb osztály túrázhat biztonságosan. Az vízi-jármű dunai történelmi hajógyártáson alapuló eszköz lenne és segítségével az iskolai természetismeret órákat tudnák a pedagógusok hasznosan kiegészíteni, kiszínezni. Ezekből a csónakokból bemutató darab már rendelkezésre áll
- Vízi Sport Klub: teljes nevén SZIGETKÖZ-CSALLÓKÖZ Kisbodaki Kulturális és Szabadidősport Egyesület. Elsősorban nem a klasszikus gyorsasági versenysportra fókuszál, hanem lehetőséget ad amatőröknek, érdeklődő fiataloknak, idősebb korosztálynak vízi sportfoglalkozásokon való részvételre.
- Konferencia helyszín: kisebb, vízzel kapcsolatos konferenciák, képzések helyszíne
- Turisztikai információs pont és ajándékbolt
- Csónakház, kenu- és kerékpár kölcsönző: szabadon használható hajótároló kapacitás biztosítása. Biztosítja a vizek környéken élő szerelmeseinek, kézi hajtású vízitúrázóknak, horgászoknak, hogy díjfizetés ellenében a csónakjaikat, hajóikat a csónakház területén tárolják, zárt, esetleg fedett helyen

- A tárgyi pályázat tartalmaz 2-2-2 db 2, 3 és 4 személyes túra kenut GPS navigációval felszerelve, továbbá 5 db túrakerékpárt is
Az ingatlant mérete és elhelyezkedése tökéletesen alkalmassá teszi arra, hogy jeles napokat, kisebb közösségépítő programokat lehessen benne szervezni. Ezek lehetnek: jeles vízi, vízügyi napok (Víz Világnapja, Duna Nap, Szent-Kristóf Nap, stb.).
- A „Matula program” - komplex vízi-kultúramegőrző oktatási csomag: diákok számára iskolai tananyagot kiegészítő szabadtéri oktatási tér (pl. földrajz óra csónakból)
- Kutatószoba: Az ingatlanon belül olyan helyiséget alakítanak ki, amely különböző tudományos kutatással foglalkozó szakemberek, hallgatók számra biztosít ideiglenes lakhatást és munkaterületet

Vízi Kultúrközpont: olyan egyedülálló, közösségi elveken alakult, bárki számára szabadon használható vízparti ingatlanfejlesztési koncepció, amely a vízi-társadalom bármely tagja által használható (vízitúrázók és versenyzők, kajak, kenu, evezősök, sárkányhajósok, horgászok, stb.), a családok és az amatőr sportolók számára is nyitott. Van oktatási szerepe, segíti a település oktatási intézményeit, a mindennapos testnevelést, vízhez szoktatást, és a fiatalok számára egy olyan kulturális, akár szórakoztató “központot” jelent, amely a víz és természet szeretetén alapul. Helyszíne a magyar vízi hagyományok őrzésének és bemutatásának.

Az Észak- Dunántúli Vízügyi Igazgatóságörömmel üdvözölte a gátőrház felújítását. Szívesen támogatja a pályázat eszmeiségét, jelentőségét és célkitűzéseit, hiszen az teljes mértékben hozzájárul a vízügyi tevékenység szélesebb körben történő megismertetéséhez valamint annak szellemi és fizikai értékeinek népszerűsítéséhez és átörökítéséhez a jövő generációja számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére