Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Július 20. 16:05, hétfő | Belföld
Forrás: mti

A 2020/21-es tanévtől már minden diák ingyenesen kapja a tankönyveket

A 2020/21-es tanévtől már minden diák ingyenesen kapja a tankönyveket

A 2020/21-es tanévtől már minden diák - összesen 1,2 millió tanuló - teljesen ingyenesen kapja a tankönyveket - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten újságíróknak.

Rétvári Bence kifejtette: az intézkedés érinti az alsó, felső tagozatos általános iskolások és a középiskolások mellett a 13-16. szakképzési évfolyamokra járó tanulókat is.

Az ingyenes tankönyvellátás kiterjesztése 13,5 milliárd forintba kerül, aminek fedezetét az idei és a jövő évi költségvetés egyaránt tartalmazza - ismertette.

Az államtitkár megjegyezte: korábban akár 20-30 ezer forintot is elérhette egy-egy tankönyvcsomag ára, ez az összeg mostantól teljes egészében a családoknál maradhat.

Úgy fogalmazott: a kormány a családtámogatások egyik formájaként tekint a tankönyvellátásra, és fontosnak tartja, hogy egy családbarát országban a gyermekvállalásnál ne merüljön fel szempontként az, hogy a tankönyvek megvásárlása később mekkora költséget jelent.

Nem volt ez mindig így, a baloldali kormányok két ciklusa alatt az alsó tagozatos könyvek ára 68 százalékkal, a felső tagozatosoké átlagosan 72 százalékkal nőtt, a középiskolásoké pedig 71 százalékkal. Összesen átlagosan több mint 70 százalékos volt a drágulás - mutatott rá a parlamenti államtitkár.

Megjegyezte: évről évre egyre több pénzt kellett félretenni, egyre drágábbak voltak a tankönyvcsomagok. Ennek okát abban látta, hogy üzleti szempontok uralták a tankönyvpiacot és a -rendeléseket. Sokszor 10 milliárdos nagyságrendű profit is előállhatott a külföldi tulajdonú cégeknél, és a privatizáció sorsára jutott a Nemzeti Tankönyvkiadó is - mondta.

A mostani kormány ezzel a szemlélettel teljes mértékben szakítani kívánt tartalmi és formai tekintetben is - hangsúlyozta Rétvári Bence, hozzátéve: az állam újra szerepet vállal a tankönyvek készítésében és kiadásában is.

Kiemelte, hogy az állami tankönyvek jóval alacsonyabb költséggel készülnek, mint a magánkiadók könyvei, és az ügyintézés is jóval kevesebb adminisztrációt ró az iskolákra, miután az digitális felületeken zajlik. Jelezte: kiemelt szempont az esélyteremtés is, azaz nem kell mérlegelni, hogy egyik vagy másik tankönyvet azért választják, mert olcsóbb vagy drágább, hanem az iskola, a diákok profiljához lehet igazítani a rendeléseket.

Közölte: a tankönyvek gyártása a szokott menetrend szerint zajlik, és biztosítható lesz, hogy augusztus végére minden iskolába megérkezzenek a teljesen ingyenes tankönyvek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során