Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Május 18. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: gymsmo.hu

9 milliárd forint kerül a térségbe - nyertek a beadott pályázatok

9 milliárd forint kerül a térségbe - nyertek a beadott pályázatok

Egyre több helyen jelenik meg közösségi médiában és hivatalos önkormányzati oldalakon a nyertes pályázatok híre.

A térségben várható legnagyobb fejleszétekről Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöké nyilatkozott:

"Az elmúlt napokban összesen 62 önkormányzat kapott értesítést arról, hogy nyert. A mostani döntés 98 projektre adtak támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból."

Például:

Dunaszentpál:Bruttó 52 millió forint, 100%-os támogatottságú összeget nyert Dunaszentpál, a Területi és Településfejlesztési Operatív program keretében.

Dunaszentpál nem csak önállóan, hanem más településekkel és szervezetekkel együttműködve is adott be TOP pályázatot.
Dunaszeg, Ásványráró, Dunasziget, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, a Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzati Hivatal, Kisbodak, Mecsér és a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület, valamint falunk összefogásának eredményeként egy közel 300 millió forintos nyertes pályázatot hirdettek ki, melynek témája: "Aktív viziturisztikai hálózatfejlesztés a Szigetközben kapcsolódó járásmódokkal ".
A Dunaszentpálra eső rész bruttó 23,5 millió forint (önrészt nem igényel), melyből a Kerekes téren kialakításra kerül egy kerékpáros pihenő hely (mosdó, wc, tároló helyiségek, közkemence, padok...). További részletek hamarosan!

Kimle:122.313.000.-Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a turisztikai fejlesztésre benyújtott pályázatunk, melyből az aktív turizmus fejlesztése céljából a csónakház lesz felújítva illetve a sportpálya környéke újul meg, az egykori tájház pedig teljes felújítás után a műemléki környezethez illő régi arculatát visszanyerve a faluba érkező látogatókat fogadja majd a románkori templom mellett. A Területi Operatív Program keretén belül pályázhattak az önkormányzatok európai uniós támogatásra. - Eller Gizella olgármester asszony

Kilencmilliárdról küldtek értesítést

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programra (TOP) beadott pályázatok esetén a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, Németh Zoltán és a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkársága voksolt. A támogatás elnyeréséhez mindkét igen szavazatra szükség volt. Németh Zoltán a Kisalföldnek elmondta: öröm, hogy ha késéssel is, de végre nagyon sok önkormányzatnak sikerült jó hírrel szolgálni. Erről tudni kell, hogy a mostani nyertesek jellemzően háromnegyed-egy évet vártak arra, hogy megtudják, miként bírálták el pályázatukat. A döntések meghozatalát korábban az EU-val folytatott vita hátráltatta, majd az, hogy egy kormányrendelet módosította a támogatások eljárásrendjét. Ennek értelmében a megyei közgyűlésnek egyet kellett érteni a támogatottak listájával, amit április 21-én tudott megtenni.
Németh Zoltán kifejtette: az elmúlt két évben számos egyeztetést folytattak a településekkel, az öt egyéni országgyűlési képviselővel, s a háttérmunkával sikerült elérni, hogy az igények és a lehetőségek ne essenek nagyon messze egymástól. Győr-Moson-Sopron megye Győrön és Sopronon kívüli 181 helységének 23,4 milliárd forintos kerete van a mostani uniós ciklusban a TOP-ban. Ebből az elmúlt napokban kiküldött értesítések összesen 9,4 milliárd forint odaítéléséről szólnak. A néhány közútfejlesztési projektet nem számítva összesen 242 pályázat érkezett, amiből 98-at bírált el pozitívan a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a Nemzetgazdasági Minisztérium.
A politikus hangsúlyozta: a mostani listában csak azok a nyertesek találhatók meg, akik az értesítést most kapták meg arról, hogy sikerrel jártak. A korábbi hónapokban néhányan már megtudták a rájuk nézve kedvező döntést, emellett sokan csak később fognak értesülni róla. Magyarán: aki nem szerepel a lajstromban, még korántsem biztos, hogy vesztett. A barnamezős területek rehabilitációja és a zöld város kialakítása címet viselő kategóriában még nem született döntés, emellett vannak folyamatban lévő pályázatok és olyanok is, amelyeket még nem hirdettek meg.

A nyertesek feladata most az, hogy a következő hetekben megkössék a támogatási szerződést a Magyar Államkincstárral. Utána kezdődhet a munka dandárja. Vannak olyan pályázók, akiknek még terveket kell készíttetniük, engedélyeket beszerezniük, míg mások ezen már túl vannak. A közbeszerzési eljárás lefolytatása viszont szinte mindenkire vár, azaz a projektek tényleges megvalósítása legkorábban nyár végén kezdődhet el.

Már legalább 10.000 milliárd forintnyi támogatás érkezett Magyarországra az Európai Uniótól hazánk csatlakozása óta.

Forrás: Kisalföld május 9. – Hancz Gábor írása

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben