Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2018. Április 03. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

720 millió Ft-ból épülnek új bölcsődék a térségben

720 millió Ft-ból épülnek új bölcsődék a térségben

2018. március 27-én sajtótájékoztató keretein belül mutatta be az új létesítmények tervezeteit Dr. Nagy István, a térség országgyűlési képviselője és Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere.

A MEBI új szolgáltatásairól Németh Tímea intézményvezető számolt be.


Dr. Nagy István fontos és előremutató lépésnek nevezte a térség bölcsődei fejlesztéseit. Mint mondta

719.831.662 Ft az az összeg, amelyből a térségben bölcsődefejlesztések fognak megvalósulni. Ez a szám azt jelzi, hogy ezek a települések pozitívan gondolkodnak, bíznak a jövőben és nagy reményeket táplálnak az iránt, hogy az itt lakók hosszú távon szeretnének gondoskodni a jövőjükről.


A támogatási összegek eloszlásáról a következőképpen nyilatkozott a képviselő:

  • a mosonmagyaróvári bölcsőde fejlesztése: 174.523.151 Ft, ahol két csoporttal, 26 férőhellyel bővül a Mosonmagyaróvári Egyesített Bölcsődék Intézménye (12 és 14 fős csoportszoba lesz)

Mosonmagyaróváron külön szolgáltatásként vehető majd igénybe a bölcsődékben az ún. bébiszitter szolgálat is, ami egy 21. századi család igényeinek teljes mértékben képes megfelelni.


De nézzük a környéket:

  • Jánossomorján a jelenlegi bölcsőde felújítása zajlik 12.600.000 Ft támogatási összegből. Itt különböző eszközbeszerzésekkel, udvari játékokkal, külső szigeteléssel, napelemmel, fűtéskorszerűsítéssel és födémszigeteléssel korszerűsítik az épületet.
  • Lébényben eddig nem volt bölcsőde, most viszont lesz, méghozzá 193.998.366 Ft-ból épül. Az új intézmény két csoportszobával 24 fő befogadására lesz alkalmas.
  • Halászi is gazdagodik egy bölcsődével. Itt 110.845.163 Ft összköltséggel számolnak a helyi vezetők. Halászi abból a szempontból foglal el különleges szerepet a térségben, hogy a szomszédos települések – Dunasziget, Dunakiliti, Darnózseli, Püski és Máriakálnok – kisgyermekeit is ide várják majd. A helyi önkormányzat egy meglévő épület bővítésével 12 és 14 fős gyermeklétszámra méretezve két csoportszobás bölcsődét tervez építeni. Ez az intézmény az óvodai játszóudvartól elkülönülten kerül kialakításra, teljes körű akadálymentesítéssel. Itt is különösen figyelnek majd arra, hogy környezetbarát, energiatakarékos műszaki megoldások kerüljenek kialakításra.
  • Új bölcsődéje lesz Győrújfalunak is, 177.903.507 Ft értékben. A jelenlegi óvoda mellé épül egy 349 m2-es bölcsőde, 24 férőhellyel.
  • És bővül a bölcsődei ellátás Öttevény településén is, ahol 49.961.475 Ft-ból az egy csoportos bölcsőde két csoportossá növi ki magát, azaz 14 férőhellyel lesz nagyobb a jelenlegi épület.

A számok tükrében elmondható: mindegyik beruházás kitűnően jelzi azt, hogy nagy perspektíva van ebben a térségben.

Mindezek megvalósulásával szeretnénk elérni, hogy az itt élők komfortosabban érezzék magukat, nyugodtabban tudjanak dolgozni, gyermekeiket biztonságosan tudják elhelyezni és az ezek mellé járuló szolgáltatások – mint pl. bébihotel – azt segítsék elő, hogy azok az igények, melyek felmerülnek egy városi emberben, azokat minél komfortosabban oldják meg.


A képviselő gratulált a térség önkormányzatainak a pályázatokhoz, ahhoz a sikerhez, amellyel folyamatosan bővülnek a bölcsődei komplexumok.

Természetesen itt nem szeretnénk megállni, és azon leszünk, hogy a város többi épülete is modernebbé, komfortosabbá válhasson. – tette hozzá zárszóként beszédében.

Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere az új létesítmény kapcsán a következőket fogalmazta meg:

Aki bölcsödét épít, az bízik a jövőben. Egyrészt bízik abban, hogy a város meg tudja majd tölteni az új épületeket gyermekekkel, másrészt pedig bízik azokban a kisgyermekes családokban, akik ezt a szolgáltatásunkat igénybe veszik. Ez a lehetőség ugyanis módot nyit nekik arra, hogy a munka világába visszatalálva Mosonmagyaróváron találják meg számításaikat.

Mosonmagyaróváron jelenleg sorra valósulnak meg a különféle beruházások – kisebbtől a nagyobbakig -, egészen 2019-ig, ami egy fokozott munkatempót igényel mind az előkészítő, mind a kivitelezési munkálatokat illetően, hogy a megfelelő határidőket tartani tudják.

Ehhez elengedhetetlenek az olyan szakmai együttműködő partnerek is, mint például az új bölcsőde kivitelezési munkáival megbízott Óvár Kft. Kiemelte: az ő nevük is garancia arra, hogy az év második felében valóban be tudnak majd költözni az új bölcsődei szárnyba a gyerekek.


Az épületre az alábbi jellemzést tette:

Egy nagyon modern épületet építünk: geotermikus fűtéssel, napelemmel, lifttel, légkondicionálással. Azt gondoljuk, hogy aki ma ilyen építkezésbe fog, az már a jövőnek épít. Így nem érdemes ennél lejjebb adni a felmerült igényekből.

Németh Tímea mindezt az alábbi információkkal egészítette ki:

Mosonmagyaróvár Egyesített Bölcsődéje 3 nappali intézményből áll és 252 férőhelyen biztosít jelenleg a 0-3 éves korosztály bölcsődei ellátására.
Sajnos a várólista az évek alatt egyáltalán nem csökkent. Így számunkra ez egy nagy lehetőség, hiszen a 26 férőhellyel 1 db 2 év alatti 12 férőhelyes és 1 db 2 év feletti 14 kisgyermek elhelyezését biztosító csoportot tudunk kialakítani.


További kiemelt szolgáltatások is elérhetőek lesznek az új intézményben. Úgymint

  • időszakos gyermekfelügyelettel is bővül az új épületben a MEBI, ahol szintén 6-10 kisgyermek napközbeni időszakos ellátását tudjuk megoldani. Ez komoly segítséget jelent a térségben dolgozó vagy átmenetileg munkát vállalni tudó édesanyáknak.
  • valamint a bővítés magában foglal egy sószobát
  • és egy fejlesztő szobát is, amivel a korai fejlesztés jelentőségére szeretnénk felhívni a figyelmet. Valamint arra, hogy mindezt helyben szeretnénk biztosítani a kisgyermekek számára.

Mindezen szolgáltatásokat is a legjobb szakmai tudásunkkal és megfelelő szakemberekkel fogjuk biztosítani az intézményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 15:08, szerda | Bulvár

Hollywoodi világsztárokkal várja látogatóit a Budapest Comic Con

Idén is megrendezik Magyarországon a világ legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményét, a Comic-Cont:

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.