Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. November 16. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: Talpas Balázs

56-ra emlékeztek Bad Deutsch Altenburgban

56-ra emlékeztek Bad Deutsch Altenburgban

Az ausztriai magyarok egy csoportja emlékhelyet avatott Németóváron az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után az emigránsok tiszteletére, mely azóta zarándoklat hellyé vált

Németóvár /Bad Deutsch Altenburg egy kis város közel az osztrák, magyar, szlovák hármashatárhoz. Az itt található Mária templomot még Szent István idejében alapították, 1028-ban. Szobra ma is ott áll, a templomot övező parkban, mely a nevét viseli. Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után az emigránsok közül többük számára itt ért véget a földi lét. Az ausztriai magyarok egy csoportja emlékhelyet avatott számukra, mely zarándoklat hellyé vált.

A bécsi székhelyű Európa Club 2004 óta rendszeresen megemlékezést és koszorúzást tart minden év novemberében. Az ausztriai, felvidéki, é honi magyarok gyűlnek össze, hogy elhelyezhessék koszorúikat a szimbolikus sír mellett felállított kopjafánál.

A Mária templomban Dr. Smuk András, az Európa Club elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Dr. Franz Pennauer helyi polgármester és Balint Pavel helyi katolikus pap, esperes üdvözölte a megemlékezés résztvevőit.

Az imaórán Molnár Tamás pozsonyi katolikus pap, Karvansky Mónika bécsi református lelkész és Kiss Mikós evangélikus esperes Mosonmagyaróvárról szólt a hívekhez. A karzatról Németh Imre felvidéki előadóművész énekhangja és gitárjátéka adott ünnepi hangulatot a megemlékezésnek.

Az eseményen részt vett

  • a pozsonyi Csemadok titkára Jégh Izabella,
  • a Győri Nemzetőrség képviselői,
  • a mosonmagyaróvári Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai,
  • a Széchenyi Polgári Kör Mosonmagyaróvárról,
  • a Gy.-M.- S. megyei Határőr Hagyományőrző Baráti Társaság,
  • Sejb Ferenc a Bécsi Magyar Társaság elnöke,
  • valamint az ausztriai magyarok képviseletében Bede Irén.

Beszédet mondott Dr. Nagy Andor, bécsi magyar nagykövet, felidézve az akkori eseményeket. A koszorúk elhelyezésére a kopjafánál került sor, ezután a Szózat közös eléneklése után a rendezvény álló fogadással zárult, lehetőséget adva egy közös ismerkedésre, emlékek felidézésére.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.