Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2021. Július 07. 08:25, szerda | Helyi

"Jakab" határon átnyúló együttműködés

Határon átnyúló projekt keretében erősítenék a testvértelepülési egyűttműködést, valamint a hagyományok továbbörökítését is célul tűzte ki Dunasziget és Vajka.

A szlovákiai Vajka Község Önkormányzata és Dunasziget Község Önkormányzata 2021. február 1-én egy közös projekt megvalósítását kezdte el. A projekt rövid címének választott „Jakab“ egykoron Vajka híres szigete volt, amely napjainkban Dunasziget szigorúan védett természetvédelmi területe. Az évszázados együttélés az emberi kapcsolatokban tovább él, a folyó két partján található községeket szoros rokoni, baráti kapcsolatok fűzik össze.

Szinten a határon átnyúló projekt célja, a hagyományok továbbörökítése a fiatalok felé, így helyi fesztiválokat szerveznek, aminek a partnerközségek kulturális szervezeteinek bemutatkozására és a fiatalok számára tervemtenek kölcsönösen ismerkedési lehetőséget.

A projekt hosszú távú hatása a tapasztalatcsere a rendezvények megszervezésével, legfőképpen az ifjúság bevonásával. Lehetőség nyílik arra, hogy megteremtsék a testvértelepülések közötti találkozók hagyományát. Az összes rendezvény közös részvétellel valósul meg.
A projekt keretében mindkét településen a falunapokon részt vesznek a testvértelepülések fiataljai, illetve 1-1 kirándulás alkalmával megismerkednek a helyi szervezetekkel.
Az eszközbeszerzéssel mindkét önkormányzat bővíteni tudja az eszközparkját, mely által még korszerűbb rendezvénysátrakkal és mobil színpaddal és padkészlettel lehet a közös fesztiválokat megvalósítani.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának keretében.

A projekt költségvetése 55 799,20 €, a támogatási intenzitás (ERFA) 85 % (47 429,32 €). Vajka Község Önkormányzatának önrésze: 5 256,90 €, ERFA támogatása 29 789,10 €, a Dunasziget Község Önkormányzatának önrésze: 3 112,98 €, ERFA támogatása: 17 640,22 €.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 13. 14:00, csütörtök | Helyi

11 szír férfit próbált kicsempészni, Rajkánál elfogták

Az illegális migránsokat a kocsijában összezsúfolva fuvarozta Ausztria irányába a moldáv férfi.

2022. Január 12. 08:16, szerda | Helyi

Szlovákiába próbált elmenekülni az embercsempész

Az M15-ös autóúton akartak igazoltatni egy cseh honosságú autót a rendőrök, amikor a sofőr a jelzésre nem állt meg, majd Szlovákiába hajtott.

2022. Január 07. 09:20, péntek | Helyi

Vadbalesetekre figyelmeztet a rendőrség

Az 1-es számú főúton, Kimle térségében két autó ugyanazt a vaddisznót. Személyi sérülés nem történt, a vad azonban a helyszínen elpusztult. A rendőrség a balesetek elkerülésére figyelmeztet.

2022. Január 01. 19:16, szombat | Helyi

Több eljárást indított a rendőrség pirotechnikai termékek miatt

Szilveszter éjféltől országszerte reggel 6 óráig 14 emberrel szemben indított eljárást a rendőrség pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt