Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Július 07. 08:25, szerda | Helyi

"Jakab" határon átnyúló együttműködés

Határon átnyúló projekt keretében erősítenék a testvértelepülési egyűttműködést, valamint a hagyományok továbbörökítését is célul tűzte ki Dunasziget és Vajka.

A szlovákiai Vajka Község Önkormányzata és Dunasziget Község Önkormányzata 2021. február 1-én egy közös projekt megvalósítását kezdte el. A projekt rövid címének választott „Jakab“ egykoron Vajka híres szigete volt, amely napjainkban Dunasziget szigorúan védett természetvédelmi területe. Az évszázados együttélés az emberi kapcsolatokban tovább él, a folyó két partján található községeket szoros rokoni, baráti kapcsolatok fűzik össze.

Szinten a határon átnyúló projekt célja, a hagyományok továbbörökítése a fiatalok felé, így helyi fesztiválokat szerveznek, aminek a partnerközségek kulturális szervezeteinek bemutatkozására és a fiatalok számára tervemtenek kölcsönösen ismerkedési lehetőséget.

A projekt hosszú távú hatása a tapasztalatcsere a rendezvények megszervezésével, legfőképpen az ifjúság bevonásával. Lehetőség nyílik arra, hogy megteremtsék a testvértelepülések közötti találkozók hagyományát. Az összes rendezvény közös részvétellel valósul meg.
A projekt keretében mindkét településen a falunapokon részt vesznek a testvértelepülések fiataljai, illetve 1-1 kirándulás alkalmával megismerkednek a helyi szervezetekkel.
Az eszközbeszerzéssel mindkét önkormányzat bővíteni tudja az eszközparkját, mely által még korszerűbb rendezvénysátrakkal és mobil színpaddal és padkészlettel lehet a közös fesztiválokat megvalósítani.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának keretében.

A projekt költségvetése 55 799,20 €, a támogatási intenzitás (ERFA) 85 % (47 429,32 €). Vajka Község Önkormányzatának önrésze: 5 256,90 €, ERFA támogatása 29 789,10 €, a Dunasziget Község Önkormányzatának önrésze: 3 112,98 €, ERFA támogatása: 17 640,22 €.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.