Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Február 22. 08:37, csütörtök | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Natúrparki jövőkép

 Natúrparki jövőkép

Az elmúlt 26 évben felhalmozott, most hasznosuló tudáskincs, előkészület és megbeszélés előzi meg azt a koncepciót, mely szerint a Szigetköz hamarosan elnyerheti a Szigetköz Natúrpark címet.

Ennek érdekében tanácskoznak a téma szakértői már hónapok óta. Ezért fáradoznak az érintett képviselők: polgármesterek, falugazdászok, vidékfejlesztési, vízügyi és erdészeti szakemberek, természetvédők, vadászok, turisztikai vezetők, horgászok és még sorolhatnánk.

S nem utolsó sorban ezért szerveznek nyílt szakmai fórumokat a térségben, hogy bárki, aki itt él, hozzászólhasson, kérdéseket tehessen fel a témában, vagy épp további javaslatokra hívja fel a figyelmet.


Tematikájában erről szólt a 2018. február 14-én Kisbodakon megtartott workshop is, ahol Dr. Pető Péter, a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnöke (képünkön), Székely Rita, a Pannontáj-Sokoró Natúrpark Egyesület elnöke, Pintér Csaba tájegységi fővadász – előadásának címe: Vadgazdálkodás, vadászat a Szigetközben - és Libor Mária – témája a környezeti szemléletformálás lehetőségei a natúrparkokban -, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. munkatársa voltak a meghívott előadók.


Hol tart jelenleg a projekt? Meddig lehet még csatlakozni a szakmai fórumokhoz?

A szakmai tanácskozások és a kötetlen fórumbeszélgetések egyaránt szükségesek ahhoz, hogy a Szigetköz Natúrpark Egyesület megalapozó szakmai háttértanulmánya széleskörű társadalmi együttműködés keretében készülhessen el, hiszen mindez feltétele a natúrpark cím elnyerésének.

Többek között erről számolt be Székely Rita, rámutatva azokra a megoldásra váró feladatokra, melyek a helyzetfeltárás alatt, a korábbi workshopok során kerültek megfogalmazásra.


Természetesen a pozitívumok sem maradtak el.Az előadás kitért azokra a jellegzetességekre, melyek csak itt, a Szigetközben lelhetőek fel. Kiemelte azt a szigetközi ökoszisztémát, melyre érdemes a továbbiakban is építeni és fejleszteni a turizmusunkat.

A Natúrparknak azonban csak egyik pillére a turizmus, fontos a természeti kincseink és hagyományaink védelme és bemutatása a térségben élőknek és az ide látogatóknak egyaránt. A környezeti nevelésre, szemléletformálásra már nagyon jó kezdeményezések történtek, valamint elbírálás alatt áll egy LEADER térségek közötti pályázat is, térségi tananyag kidolgozására.

További fontos feladatok:

  • az egységes natúrparki arculat kidolgozása,
  • a vidékfejlesztés pilléreinek meghatározása,
  • a vízi turizmus szabályozása.

Szigetköz nem csak a mi kincsünk


Mivel egy határvonal sem választhat ketté egy természeti tájat, ezért rövid- és hosszú távú, folyamatos egyeztetés szükséges a Csallóköz természeti értékeiért felelős munkatársakkal is. A Szigetköz Natúrpark-i háttértanulmány szerint az elkövetkezendő 5 évben ez is kiemelt fontossággal bír.


A Földművelésügyi Minisztériumhoz beadandó háttértanulmány lassan elnyeri végleges formáját. A dokumentum utolsó bejegyzéseire február 22-én kerül sor, melynek a Szigetköz Natúrpark Egyesület bázisa, Kimle ad majd otthont.

Ide is várják a szakmai előadókat, a munkában eddig részt vevő munkatársakat és az érdeklődőket!

A rendezvény az INTERREG V-A Slovakia-Hungary Cooperation Programme által támogatott SKHU/1601/4.1/121 regisztrációs számú, „A Szigetköz-Zitny ostrov Natúrpark előkészítése és további összehangolt természetvédelmi kezdeményezések magvalósítása“ című projekt része.


A téma fontossága miatt minden érdeklődő megtisztelő megjelenésére feltétlenül számítunk!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: