Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Március 14. 20:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Ünnepi megemlékezés Mecséren - képgalériával

Ünnepi megemlékezés Mecséren - képgalériával

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek március 14-én Mecséren.

Mecsér Község Önkormányzat meghívására az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc emlékére rendezett ünnepségen vett részt Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is.


Az ünnepség az egy éve felállított Emléktáblánál kezdődött. A megemlékezésre érkezők itt helyezték el a koszorúkat, gyertyákat és az emlékezés virágait. Az ünnepi köszöntők ezután a Baross Gábor Faluházban folytatódtak.


A tárcavezető beszédében kiemelte:

Március 15-e a magyar égbolt fényes történelmi csillaga. Immár 171 éve áll az időben, megtestesítve mindazt, ami szabaddá, magyarrá tesz bennünket. A magyar égbolt fényes történelmi csillaga. Mindörökre töretlenül.
Hozzátette: addig, amíg Mecséren is lesz egy ember, aki mindig megemlékezik erről, addig nem volt hiába az, hogy annak idején annyian harcoltak, küzdöttek a szabadságért. Mert az a szabadság, amelyért ma is küzdünk, s nem ajándékba kapunk, azt mindig meg tudjuk becsülni. Erről szólnak napjaink eseményei is.

A miniszter továbbá hangoztatta:

1848 tavasza a magyar történelem nagy pillanata. Megteremtődni látszik egy új Magyarország, amely mindenkié. S a haza fogalma itt telítődik meg valódi jelentéssel, s ez a haza már mindenkié, a felszabadított jobbágyoké ugyanúgy, mint a polgároké.
A haza az, ahol házunk áll, a haza ott van, ahol születtünk, és ahol szabadon, törvényeink szellemében élhetünk. Ahol megmunkált földjeink zöldülnek.

Nagy István beszéde után Csaplár Zoltán, Mecsér polgármestere adta át a Díszpolgári címeket két kitüntetettnek, id. Hoóz Jánosnak, a Mecséri Önkéntes Tűzoltó Egyesület örökös tiszteletbeli parancsnokának és a Magyar Béke Mozgalom kitüntetettjének, Mecsér történetének tudományos, természeti és építészeti értékeinek feldolgozásával foglalkozó dr. Nagy Ferenc Lajosnak.


Az ünnepi megemlékezést a mecséri diákok műsora és a Mosonszentmiklósi Néptánc Egyesület produkciója zárta.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.