Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Május 10. 15:36, péntek | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Új ökoturisztikai programsorozat indul Szigetközben

Új ökoturisztikai programsorozat indul Szigetközben

Fogd a párod, a családod vagy a barátaid és pattanjatok bringára … – így kezdődik az első, április 27-i dunaszigeti program beharangozója, amely a BIKE & BOAT projekt GREEN WEEK rendezvénysorozatának első alkalma.

Az eseménysorozat részleteiről Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör Egyesület vezetője így nyilatkozott az április 18-án megtartott sajtótájékoztatón:

23 település részvételével, hat állomásból álló, határon átnyúló projekt indul el április 27-én Dunaszigeten, Nyitott porták – Falutekergő címmel. A rendezvény célja, hogy az ökoturizmus alapelveit falusi környezetben teszi át- és megélhetővé úgy, hogy a helyi lakosok, civil szervezetek engednek bepillantást saját portájukba, vidéki életükbe. Ennek során tucatnyi porta ajtaja fog megnyílni és a településre jellemző mezőgazdasági tevékenységekbe lehet bepillantani. Lehetőségetek lesz kipróbálni a zöldség-, gyógynövény gondozást és feldolgozást, méhészkedést, kecsketartást és sajtkészítést, valamint a lovaglást és szekerezést, de még az aranymosást is!

Nyitott porták - Falutekergő részleteiről Programajánlónkban olvashat.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges hozzá: greenweek.pisztrangkor.hu


Az ökoturizmus célpontjai azok az érzékeny turisták, családok, akik kifejezetten figyelnek a helyi termékek, helyi értékek népszerűsítésére. Ezen felül az egyik legfontosabb természeti környezetünk megismerése és a táj védelme. A program éppen ezért meghatározott látogatószámmal - állomásonként maximum 200 fővel – tervez. Így biztosítható az érintetlen tájak, kisebb desztinációk értékeinek legmegfelelőbb védelme. – zárta beszédét Fűzfa Zoltán.

dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere a program megvalósulási feltételeiről beszélt:

Az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Programban megvalósuló „Danube Bike&Boat / A Kis- és Mosoni-Duna felfedezése kerékpárral és hajóval“ című SKHU/1601/1.1/014 regisztrációs számú projekt magyar partnere 23 szigetközi település felhatalmazásából Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata. A projekt a Duna, Mosoni-Duna és Kis-Duna folyók mentén, határon átnyúlóan, a Csallóközben és Szigetközben (Pozsonytól Ácsig) kívánja a víziturizmus infrastrukturális és szolgáltatási feltételeit és kereteit megteremteni, illetve a folyószakaszokra közös ökoturisztikai kínálatot, márkát (brand) létrehozni, azt népszerűsíteni. A programban kevesebb a beruházás, lényege a turisztikai rendezvények, képzések, bemutatók lebonyolítása. Az INTERREG pályázat összege 1.150.000 eurót jelent a magyar rendezvények érintettségében.


dr. Pető Péter a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnöke, valamint a Szigetköz TDM képviseletében hívta fel a figyelmet arra, hogy az ökoturizmus elsődleges feladata a környezeti nevelés elveinek népszerűsítése. Ide tartozik a túlzott turizmus elleni védekezés, a határon átnyúló kultúrák megismerése, a viziturisztikai fejlesztések bemutatása, a család- és környezetbarát kerékpárutak népszerűsítése, a helyi értékek brandjének emelése.

A „Danube Bike&Boat / A Kis- és Mosoni-Duna felfedezése kerékpárral és hajóval“ elnevezésű projekt keretében az alábbi állomásokon vehetünk részt:

  1. Nyitott porták – Falutekergő - Időpont: 2019. április 27.
  2. Vízzel hajtott kerekek – Kincskeresés a malmok nyomán a Csallóközben - Időpont: 2019. május 18.
  3. ÖKO Voluta – Kincskeresés a Mosoni-Dunán - Időpont: 2019. július 8-10.
  4. Dzsungel kalandok a Kárpát-medence legnagyobb árterén - Időpont: 2019. július 20-21.
  5. Az Öreg-Duna háromszög: Dunacsúny-Pozsony-Somorja - Időpont: 2019. augusztus 24.
  6. A város a zöldbe megy - Időpont: 2019. szeptember 21.


A programokra a részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges hozzá.

Regisztráció és további részletek az alábbi honlapon érhető el: www.greenweek.pisztrangkor.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.