Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Szeptember 17. 07:19, hétfő | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Trump főbírójelöltje tagadja, hogy szexuálisan zaklatott volna bárkit

Trump főbírójelöltje tagadja, hogy szexuálisan zaklatott volna bárkit

Donald Trump amerikai elnök főbírójelöltje, Brett Kavanaugh ismételten tagadta, hogy szexuálisan zaklatott volna bárkit is, miután vasárnap a nyilvánosság elé lépett az a nő,

aki korábban egy demokrata szenátornak küldött bizalmas levélben vádolta meg a főbírójelöltet azzal, hogy még középiskolás korukban szexuálisan zaklatta őt.
Brett Kavanaugh szenátusi meghallgatása már a múlt héten befejeződött, és akkor még nem merült fel a szexuális zaklatás gyanúja. A hét közepén azonban kiszivárgott a levél néhány részlete, miután Dianne Feinstein, a szenátus igazságügyi bizottságának demokrata párti tagja közölte, hogy a főbírójelöltről szóló információkat adott át a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI).

Ezt követően Kavanaugh 65 volt iskolatársnője együttesen állt ki a nyilvánosság elé a bíró védelmében és cáfolta, hogy a levélben foglaltak egyáltalán megtörténhettek. Republikánus szenátorok pedig azzal utasították el a vádat, hogy azt névtelenül fogalmazták meg. A levél írója, Christine Blasey Ford, egy 51 éves kaliforniai pszichológus vasárnap a The Washington Post című lapnak adott interjúban a nyilvánosság elé lépett, mondván, inkább maga akarja elmondani történetét, miután az beleegyezése nélkül nyilvánosságra került.

A nő azt állítja, hogy Brett Kavanaugh több mint három évtizeddel ezelőtt részegen egy partin egy barátjával együtt egy szobába terelte őt, ahol elkezdte fogdosni, lefogta, megpróbálta lehúzni róla a ruháját, és befogta a száját, amikor kiabálni próbált. "Azt hittem, még véletlenül megöl" - mondta Christine Blasey Ford a lapnak adott interjúban. Mint hozzátette, akkor sikerült végül kimenekülnie a szobából, amikor Kavanaugh barátja, aki addig csak nézte a történteket, ráugrott az ágyra.
A The Washington Postban megjelentek szerint Christine Blasey Ford először 2012-ben beszélt a történtekről, amikor férjével párterápián vett részt. Ford eljuttatta a lapnak a terapeuta jegyzeteinek egy részét, amelyek nem említik Kavanaugh-t és barátját név szerint, hanem egy elit fiúiskola diákjaiként írják el őket, akik később a washingtoni társadalmi elit magas rangú és tiszteletnek örvendő tagjai lettek.

Az 53 éves Kavanaugh már korábban is tagadta a vádat, és ezt a Fehér Házon keresztül vasárnap is megismételte.

"Kategorikusan és egyértelműen tagadom ezt az állítást. Nem tettem ilyet, sem a középiskolában, sem bármikor máskor" - hangsúlyozta Kavanaugh.

Dianne Feinstein vasárnap közzétett nyilatkozatában úgy vélte, Ford vádjai árnyékot vetnek Kavanaugh jellemére. Bejelentette, hogy nemmel szavaz Kavanaugh-ra és egyúttal a szenátusi szavazás elnapolását, valamint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatának megindítását követelte. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője vasárnap szintén a voksolás elhalasztását javasolta.

A szenátus igazságügyi bizottságának csütörtökön kellene szavaznia arról, támogatja-e Brett Kavanaugh kinevezését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.