Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Május 19. 12:31, szombat | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - fotó: pixabay

Töretlen a monarchia népszerűsége a britek körében

Töretlen a monarchia népszerűsége a britek körében

Ez derült ki abból az országos hangulatfelmérésből, amelyet Harry herceg és amerikai menyasszonya, Meghan Markle szombati esküvője előtt mért a legnagyobb brit közvélemény-kutató hálózat, a YouGov.

A pénteken ismertetett eredmény szerint a válaszadók 69 százaléka mondta magát a királyság hívének, és mindössze 21 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem támogatja a monarchia intézményét.

A vizsgálat kimutatta ugyanakkor azt is, hogy bár minden felnőtt korcsoportban többségben vannak a monarchia hívei, a vélemények megoszlásában komoly generációs eltérések mutatkoznak. A 18-24 év közötti britek 57 százaléka vallotta magát monarchiapártinak, és 25 százalékuk ellenzi ezt az államformát, az 55 év felettiek körében ugyanakkor 77 százalékos a monarchia támogatottsága, és e korosztályból mindössze 18 százalék élne inkább köztársaságban.

A YouGov felméréséből kiderül az is, hogy a nők körében érzékelhetően népszerűbb a királyság: 70 százalékuk válaszolt úgy, hogy a monarchia hívének tartja magát, és csak 17 százalék a köztársaságpártiak aránya. A férfiak körében 67:25 a vélemények százalékos megoszlása a monarchiát támogatók javára.

A brit társadalmon belül politikai választóvonalak is fellelhetők ebben a kérdésben. A YouGov kimutatta, hogy a tavalyi előrehozott parlamenti választásokon a magukat monarchistának valló szavazók 49 százaléka, a királyságelleneseknek viszont csak a 13 százaléka voksolt a kormányzó Konzervatív Pártra. A legnagyobb ellenzéki parlamenti erőre, a Munkáspártra a monarchiát támogató választói kör 34 százaléka, a köztársasági tábor tagjainak ugyanakkor a 61 százaléka adta szavazatát.

A közvélemény-kutatás szerint a korona hívei és ellenzői között a brit EU-tagság támogatásának, illetve elvetésének kérdésében is jól mérhető a különbség.

A felmérés arra az eredményre jutott, hogy azok körében, akik a brit EU-tagságról csaknem két éve tartott - a kilépést pártolók szűk többségű győzelmével végződött - népszavazáson a Brexitre voksoltak, 56 százalék támogatja, 44 százalék ellenzi a monarchiát, a bennmaradásra szavazók 65 százaléka azonban monarchiaellenes, és csak 35 százalékuk a korona híve.

A monarchia támogatóinak körében jelentős előnnyel a 92 esztendős II. Erzsébet királynő a királyi család legnépszerűbb tagja, életkorával megegyező, vagyis éppen 92 százalékos támogatottsággal. Utána Harry herceg és bátyja, Vilmos következik 87, illetve 83 százalékos népszerűségi mutatóval, a negyedik helyre Vilmos felesége, Katalin cambridge-i hercegnő került 82 százalékkal.

Harry menyasszonya a britek 58 százalékának rokonszenvét nyerte el, így Meghan Markle népszerűbb, mint saját jövendő apósa, Károly trónörökös, akit a válaszadók 52 százaléka kedvel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése