Városlista
2018. december 10, hétfő - Judit

Hírek

2018. December 06. 18:37, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Több milliós felszereléssel segítik az önkéntes tűzoltók és mentőszervezetek munkáját

Több milliós felszereléssel segítik az önkéntes tűzoltók és mentőszervezetek munkáját

Sikeresek voltak Győr-Moson-Sopron megye önkéntes tűzoltó egyesületei a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiírt pályázaton.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek több mint 52 millió forint értékű felszerelései mellett, az önkéntes mentőszervezetek több mint 2,2 millió forint értékű felszereléseinek átadása is a mai napon történt meg igazgatóságunkon - olvashatjuk a Katasztrófavédelem honlapján.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség 2018-ban kiírt pályázatán idén az országban hétszázmillió forintra lehetett pályázni, hatszázat az önkéntes tűzoltó egyesületek, százat pedig az önkéntes mentőszervezetek között osztottak szét. A pályázati feltételeket sikeresen teljesítő egyesületek működési költségekre, eszközbeszerzésre, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági vizsgálatokra, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre pályáztak. Mindenkinek köszönet jár, aki önkéntesként az ország lakosainak biztonságáért dolgozik.

A mai ünnepélyes átadáson Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója üdvözölte az egyesületek és a mentőszervezetek képviselőit, és örömmel számolt be az évről-évre növekvő pályázati lehetőségekről. Beszédében kiemelte az önkéntes tűzoltó egyesületek szerepét, amely egyre növekszik, hiszen megyénkben már hat egyesület - Tét, Győrszemere, Fertőszentmiklós, Nagycenk, Hegykő és Kunsziget - önállóan, hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is beavatkozhat. Megköszönte az egyesületek és mentőszervezetek tevékenységét, és azt, hogy az év során gyorsan és hatékonyan reagáltak és avatkoztak be a különböző káreseteknél, segítve a hivatásos tűzoltók munkáját. A tábornok kiemelte, hogy az önkéntesek szabadidejük terhére, ellenszolgáltatás nélkül segítik településük és közvetlen környezetük biztonságát, egyre komolyabb felszerelésekkel és egyre biztosabb szakmai tudással rendelkeznek. Ez köszönhető az országos - egyre növekvő – pályázati lehetőségeknek, a hivatásos tűzoltóságok és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szakmai támogatásának és természetesen az egyes települések önkormányzati támogatásának is.

Galumba Lajos tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő is üdvözölte az egyesületek és mentőszervezetek képviselőit, beszédében kitért az évről-évre növekvő pályázati lehetőségekre, amelyen örömmel vesznek részt nagy számban az önkéntes tűzoltók és mentőszervezetek is. Ezt követően az ÖTÉK és mentőszervezetek tagjai tételesen vették át a műszaki osztály segítségével egyesületenként csoportosított eszközöket.

Ebben az évben a Győr-Moson-Sopron megyében működő együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó egyesület közül hatvankettő nyújtott be pályázatot. A pályázati anyagok mind a tartalmi, mind a formai követelményeknek megfeleltek. Az egyesületek a lehetséges kategóriákon belül az igényelt forrásokat rangsorolták, figyelembe véve, hogy mire lenne a legnagyobb szükségük. Volt aki szertárépítésre, üzemeltetésre, különböző szerszámokra, felszerelésekre, láncfűrészre, létrára, légzőkészülékre, volt aki áramfejlesztőre vagy épp szivattyúra pályázott.

A bírálóbizottság is mind a 62 pályázatot támogatta, összesen 52.749.591 forint értékben. 2018-ban a megyében működő hat önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület a pályázaton megítélt összegen felül további 8.720.000 forintot kap normatív támogatás formájában.

Az önkéntes mentőszervezetek közül idén megyénkből 9 egyesület, több mint 2,2 millió forint értékben kapott támogatást, amely hozzájárul a mentőszervezetek sikeres tevékenységéhez, hiszen mind a technikai eszközök, szerszámok, mind a kapott védőruházat javítja a beavatkozóképességüket.

Ezek érdekelhetnek még

2018. December 07. 19:06, péntek | Helyi

Testületi ülés Mosonszolnokon

Mosonszolnok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete következő ülését 2018. december 12-én (szerdán) 16.00 órai kezdettel tartja. Az ülés helye: Önkormányzat tanácskozó terem, 9245 Mosonszolnok, Fő u. 44.

2018. December 07. 17:13, péntek | Helyi

Embercsempészek szervezőivel szemben emelt vádat a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség

A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség egy házaspárral szemben – távollétükben – emelt vádat szervezőként elkövetett minősített embercsempészés miatt.

2018. December 06. 21:00, csütörtök | Helyi

Motorral érkezett a Mikulás Lébénybe!

Motoron érkezett az elsősökhöz a Mikulás. Volt öröm és boldogság, mikor a csomagokat megkapták.

2018. December 06. 20:22, csütörtök | Helyi

Baleset történt Ásványráró és Dunaszeg közt

Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt az 1401-es számú főút 15+580 kilométerszelvényben, 2018. december 5-én 9 órakor.