Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. December 06. 18:37, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Több milliós felszereléssel segítik az önkéntes tűzoltók és mentőszervezetek munkáját

Több milliós felszereléssel segítik az önkéntes tűzoltók és mentőszervezetek munkáját

Sikeresek voltak Győr-Moson-Sopron megye önkéntes tűzoltó egyesületei a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiírt pályázaton.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek több mint 52 millió forint értékű felszerelései mellett, az önkéntes mentőszervezetek több mint 2,2 millió forint értékű felszereléseinek átadása is a mai napon történt meg igazgatóságunkon - olvashatjuk a Katasztrófavédelem honlapján.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség 2018-ban kiírt pályázatán idén az országban hétszázmillió forintra lehetett pályázni, hatszázat az önkéntes tűzoltó egyesületek, százat pedig az önkéntes mentőszervezetek között osztottak szét. A pályázati feltételeket sikeresen teljesítő egyesületek működési költségekre, eszközbeszerzésre, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági vizsgálatokra, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre pályáztak. Mindenkinek köszönet jár, aki önkéntesként az ország lakosainak biztonságáért dolgozik.

A mai ünnepélyes átadáson Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója üdvözölte az egyesületek és a mentőszervezetek képviselőit, és örömmel számolt be az évről-évre növekvő pályázati lehetőségekről. Beszédében kiemelte az önkéntes tűzoltó egyesületek szerepét, amely egyre növekszik, hiszen megyénkben már hat egyesület - Tét, Győrszemere, Fertőszentmiklós, Nagycenk, Hegykő és Kunsziget - önállóan, hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is beavatkozhat. Megköszönte az egyesületek és mentőszervezetek tevékenységét, és azt, hogy az év során gyorsan és hatékonyan reagáltak és avatkoztak be a különböző káreseteknél, segítve a hivatásos tűzoltók munkáját. A tábornok kiemelte, hogy az önkéntesek szabadidejük terhére, ellenszolgáltatás nélkül segítik településük és közvetlen környezetük biztonságát, egyre komolyabb felszerelésekkel és egyre biztosabb szakmai tudással rendelkeznek. Ez köszönhető az országos - egyre növekvő – pályázati lehetőségeknek, a hivatásos tűzoltóságok és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szakmai támogatásának és természetesen az egyes települések önkormányzati támogatásának is.

Galumba Lajos tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő is üdvözölte az egyesületek és mentőszervezetek képviselőit, beszédében kitért az évről-évre növekvő pályázati lehetőségekre, amelyen örömmel vesznek részt nagy számban az önkéntes tűzoltók és mentőszervezetek is. Ezt követően az ÖTÉK és mentőszervezetek tagjai tételesen vették át a műszaki osztály segítségével egyesületenként csoportosított eszközöket.

Ebben az évben a Győr-Moson-Sopron megyében működő együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó egyesület közül hatvankettő nyújtott be pályázatot. A pályázati anyagok mind a tartalmi, mind a formai követelményeknek megfeleltek. Az egyesületek a lehetséges kategóriákon belül az igényelt forrásokat rangsorolták, figyelembe véve, hogy mire lenne a legnagyobb szükségük. Volt aki szertárépítésre, üzemeltetésre, különböző szerszámokra, felszerelésekre, láncfűrészre, létrára, légzőkészülékre, volt aki áramfejlesztőre vagy épp szivattyúra pályázott.

A bírálóbizottság is mind a 62 pályázatot támogatta, összesen 52.749.591 forint értékben. 2018-ban a megyében működő hat önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület a pályázaton megítélt összegen felül további 8.720.000 forintot kap normatív támogatás formájában.

Az önkéntes mentőszervezetek közül idén megyénkből 9 egyesület, több mint 2,2 millió forint értékben kapott támogatást, amely hozzájárul a mentőszervezetek sikeres tevékenységéhez, hiszen mind a technikai eszközök, szerszámok, mind a kapott védőruházat javítja a beavatkozóképességüket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére