Városlista
2019. január 23, szerda - Zelma

Hírek

2018. November 07. 15:38, szerda | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Természeti töredékek Jánossomorján - záróprojekt

Természeti töredékek Jánossomorján - záróprojekt

2018. november 7-én az SKHU /1601/1.1/227/B2 határon átnyúló pályázati projekt záró konferenciáját rendezték meg Jánossomorján.

A rendezvényen Lőrincz György polgármester köszöntötte a helyi és a szlovák testvértelepülésről, Nagyfödémesről érkező - az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban - megjelenteket.

Az 1-es számú prioritási tengely: a természet és a kultúra összehangolása. Továbbá a program, szellemiségében is tovább erősíti az együttműködő partnerek kapcsolatát. Jánossomorja Nagyfödémessel együttműködve adta be pályázatát.A határmenti terület vonzerejének növelése keretében 2017. december óta zajlik a projekt, és a megvalósítás idén november zárul le. - kezdte a program bemutatását a polgármester.

Az SKHU/1601/1.1/227/B2„Vidéki, korábbi ipari területrészek használatba vétele természetes élőhelyként - Természeti töredékek”című projekt költségvetése összesen: 406 783,52 euro, melyből a Jánossomorjára eső projektrész elszámolható összköltsége 252 303,14 euro. A 85 %-os Európai uniós támogatást Magyarország Kormánya további 10 % hazai társfinanszírozással egészítette ki, valamint Jánossomorja Város Önkormányzata 5 % saját forrást biztosított.


A jánossomorjai projektrészben a Szent István utcában található, egykor homokgödörként használt park revitalizációja volt a cél.

  • Első lépésként a park fáinak és cserjéinek felmérése történt meg, amely alapján elkészültek a tervek. Az itt kialakult természeti töredék fejlesztése mellett
  • a parkban új sport- és társadalmi funkciót alakítottak ki, ami hozzájárul a környezet változatos, a lakosság igényeihez igazodó, ugyanakkor a természet megóvása szempontjából is optimálisabb használatához. Ezt segíti majd elő a természetközeli, tartalmas szabadidős tevékenységek új kínálatának kialakítása is a természetvédelmet előtérbe helyező szemléletformálással együtt.
  • a füves terület is megújult, 40 db kiválasztott fa ill. cserje tájékoztató táblával került megjelölésre.
  • Az általános iskolások részére magyar és szlovák nyelven természetvédelmi gyakorlófüzet készült, amelyből megismerhetők a kiültetett fák.

Minden korosztálynak lehetőséget biztosít a szabadidő kellemes eltöltéséhez a gumiburkolatú futópálya, a játszótéri eszközök, a felnőtteknek kihelyezett kültéri fitneszgépek, padok, asztalok, esőbeálló. Továbbá térkő és murva burkolatú sétányok létesültek a parkban. - emelte ki Lőrincz György.

A kivitelezési munkák 2018. október 10-én befejeződtek a parkban, a műszaki átadás lezárásra került 2018. október. 31-én.

A Parkban emléktábla kerül kihelyezésre. A projekt zárásának időpontja: 2018. november. 30.

A nagyfödémesi pályázati rekonstukció bemutatását Száraz Pál, az Építésügyi, Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Bizottság elnöke tartotta meg. Beszédében kitért arra, hogy a két önkormányzat már korábban is dolgozott közös természetvédelmi projekten.

Nagyfödémesen az Interreg pályázátnak köszönhetően egy lóversenypálya újult meg, mely csatornahálózattal, közvilágítással valamint mellékhelyiséggel és új kiszolgáló térrel bővült. A projekt további elemeként a fiatalok közösségi élményeinek növelésére görkorcsolyapályát építettek és öshonos nyári tölgy facsemetéket ültettek.

A délelőtt zárásaként Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör Egyesület elnöke tartott egy kifejezetten izgalmas előadást Szigetköz és Hanság kapcsolatáról, a térség jellemző fa és cserjefajtáiról.

Bemutatójából megtudhattuk például, hogy

  • 3 táj találkozása - a Fertő-zug, a Mosoni-sík és Szigetköz kialakulása határozza meg a Hanság jellegzetes élővilágát.
  • ez a talaj nagyon jó tud lenni, ha jól gazdálkodnak vele
  • a városi fák jelentősen javítják a mikroklímát
  • és végül, de nem utolsó sorban: egyetlen fa életműködése alatt 20 millió m3 levegőből vonja ki a szén-dioxidot.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Január 23. 14:08, szerda | Helyi

HŐNEL BÉLA magyaróvári építész életútja és rajkai épültei

A rajkai Faluházban, 2019. január 18. péntek 18 órakor Beregszászi Balázs, a MNL GYMSM Győri Levéltára Mosonmagyaróvári Fióklevéltára munkatársa tartott előadást, a magyaróvári építészről és rajkai kötődéseiről.

2019. Január 23. 12:53, szerda | Helyi

I. Szigetközi Vásár

Márciusban első alkalommal rendezik meg a Szigetközi kulturális és hagyomànyőrző vásárt Ásványrárón, amely szabadtéri gyermekprogramokkal is várja a látogatókat.

2019. Január 23. 10:34, szerda | Helyi

Téliesek az útviszonyok - óvatosan közlekedjenek!

Hajnal óta havazik Győr-Moson-Sopron megyében. Az utak havasak, hókásásak, a csúszós utak mellett helyenként ködös területek is nehezítik a közlekedést.

2019. Január 23. 09:31, szerda | Helyi

XVI. FLESCH TÁNCFESZTIVÁL

A Flesch Nonprofit Kft. tizenhatodik alkalommal rendez táncfesztivált, Mosonmagyaróváron. A versenyre a táncosok még 2019. február 15-ig jelentkezhetnek!