Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Március 30. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Szigetközi - Mosoni-sík LEADER Egyesület

Szigetközi Hungarikum Projekt - képekkel

Szigetközi Hungarikum Projekt - képekkel

A Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Egyesület 5 iskolával (Somorja (SK), Béke (SK), Kisbajcs, Hegyeshalom, Kimle) együttműködésben valósította meg Hungarikum projektjét a HUNG-2016 pályázat keretei között.

Az „Értékgyűjtés a generációk útján” nevű projekt célja az elfeledett mesterségek megismerése, felkutatása, továbbörökítése volt.
Az alsó tagozatosok három mesterségről szóló mese alapján rajzokat készítettek. A legszebb munkákat beküldők oklevelet kaptak, ezenkívül mindegyikük könyvjutalomban részesült.
A felső tagozatos diákok egy interaktív szellemi vetélkedőn mérhették össze tudásukat. A vetélkedőre ajánlott szakirodalomból készültek a gyerekek. A foglalkozáson, négy fős csoportokra osztva ötletes rejtvényeket oldottak meg a tanulók, különböző növényi magvakat határoztak meg, amelyeket néhányan (csakis a minél pontosabb meghatározás miatt) meg is kóstoltak. Szólások, közmondások értelmezése által verseket fogalmaztak a valamikori pásztorkodással, halászattal és aranymosással kapcsolatban. Megcsillanthatták tudásukat a rajzolás, valamint a konyhaművészet terén is, például egy vízimalom megalkotásánál vagy a kalács elkészítésének tudományában. Az első három helyezett csapat oklevelet és könyvjutalmat kapott. Az iskolák visszajelzései alapján a gyerekek nagyon élvezték a vetélkedőt és szorgalmasan készültek is rá.
A projekt második szakaszában tavasszal, az Egyesület tagjai ismét programot szerveztek az iskolákba, de ezúttal mesteremberekkel érkeztek. A mesterségekről ősszel megszerzett elméleti tudást a gyakorlatban is kipróbálhatták a diákok. A térségi jellemző szakmák közül a csuhéfonás, a fafaragás és korongozás fortélyait oktatták a szakmabeliek. A foglalkozások végére mindenki saját munkadarabbal büszkélkedhetett. A kimlei iskolások a szintén Hungaricum projekt keretei között megtanult közösségi videózás módszerét segítették elsajátítani az intézményekben, így a program zárására egy kisfilm is készülhet. A videózás eszközeit a gyerekek megkapták, amivel később további értékgyűjtést végezhetnek településeiken.

A Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Egyesület által lefedett térség és a szlovákiai magyarlakta települések ifjúsága nevében köszönetünket fejezzük ki a Földművelésügyi Minisztériumnak, hogy a helyi fejlesztési stratégia kiemelkedő céljának megvalósulását támogatta. A projekt során több generáció egymásra talált, ami hozzájárul ahhoz, hogy a régi hagyományos térségi mesterségek további évtizedekig fennmaradjanak, élővé váljanak. A műhelymunkák jó alapot adtak a pályaválasztás előtt álló diákoknak a továbbtanulási lehetőségeik feltérképezésében is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.