Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Április 15. 11:06, péntek | Külföld
Forrás: mti/fotó: kremlin.ru

Putyin: fennakadások vannak az orosz energiahordozók kifizetésében

Putyin: fennakadások vannak az orosz energiahordozók kifizetésében

Fennakadások keletkeztek az orosz energiahordozók exportszállításaiért történő fizetésben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az olaj- és gázipar helyzetéről tartott csütörtöki online kormányzati tanácskozáson.

"Az orosz energiahordozók exportjáért történő fizetésben fennakadások vannak. A legbarátságtalanabb országok bankjai késleltetik a kifizetések átutalását" - mondta Putyin.

Bejelentette, hogy az orosz kormányszervek közös munkacsoportot hoznak létre az energiaexport elszámolásával kapcsolatban. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország feladatként tűzte ki az energiakereskedelemben az áttérést a nemzeti fizetőeszközre, az eurótól és a dollártól történő eltávolodás érdekében.

"A legfontosabb feladat az, hogy valutapiacunkat felkészítsük erre az átállásra, hogy bármilyen külföldi valuta a szükséges mértékben szabadon átváltható legyen orosz rubelre" - nyilatkozott Putyin.

"Ismétlem: a megbízhatatlan, kompromittált valuták és joghatóságok elutasítása stratégiai cél hazánk pénzügyi és gazdasági biztonsága szempontjából, és fontos a külkereskedelem fenntartása és növelése, a stabil kapcsolatok kialakítása érdekében az olyan kiszámítható partnerekkel, akik hűek a szavukhoz, értékelik üzleti hírnevüket és tisztában vannak döntéseik következményeivel" - fogalmazott az orosz elnök.

Putyin március 31-én rendelte el a rubelelszámolásra történő áttérést az Oroszországgal szemben "barátságtalan" országokkal folytatott földgázkereskedelemben.

A csütörtöki tanácskozáson az elnök azt hangoztatta, hogy Oroszországnak fel kell gyorsítania az infrastrukturális projekteket, hogy a ma nyugatra irányuló olaj- és gázszállítmányokat átirányíthassák az ígéretes déli és keleti piacokra. Mint mondta, az orosz hatóságoknak, valamint a kőolaj- és gázipari vállalatoknak közösen kell megtervezniük az export-infrastruktúra bővítését az Afrikába, Latin-Amerikába és az ázsiai-csendes-óceáni térségbe történő szállítások érdekében.

Új kőolaj- és gázvezetékek építését szorgalmazta a nyugat- és kelet-szibériai mezőkről, valamint a sarkvidéki és távol-keleti orosz kikötők olajátrakodási kapacitásának kiépítését. Hangsúlyozta az északi-tengeri útvonal fontosságát is.

Elrendelte az orosz energiastratégia tervezési horizontjának 2050-ig történő kiterjesztését. Putyin szerint a dokumentumot szeptember 15-ig, a kőolaj- és gázszállítási infrastruktúra fejlesztésének hosszútávú tervét pedig június 1-jéig kell jóváhagynia a kormánynak.

Utasítást adott arra is, hogy az orosz energetikai vállalatok számára szükséges berendezések gyártására közös megrendelési csomagokat alakítsanak ki, valamint hogy a gáz- és petrolkémiai iparban az év végéig a külföldi szabványosítási és tanúsítási rendszerekről az oroszra térjenek át.

Az orosz energiastratégiának az elnöki elképzelés értelmében ki kell terjednie az orosz régiók vezetékes gázellátásának maximális szintre emelésére, a gazdaság megfizethető üzemanyaggal ellátására, valamint az energiaexport déli és keleti irányú diverzifikálására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése