Városlista
2019. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2019. Március 13. 10:29, szerda | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Polgármesterek, nők, példaképek

Polgármesterek, nők, példaképek

2019. március 7-én az Egy asztalnál című beszélgető show főszereplői Máriakálnok, Dunakiliti, Kimle és Ásványráró polgármesterei voltak.

„Polgármesterek, nők, akik pár éve azt vállalták, hogy 24 órás szolgálatot teljesítenek” – kezdte felvezető beszédét Bencsik Tibor, majd egyenként bemutatta meghívott vendégeit

  • Kovács Andor Tamásnét, Dunakiliti
  • Dr. Tóásóné Gáspár Emmát, Máriakálnok
  • Eller Gizellát, Kimle
  • és Tatainé Popp Ritát, Ásványráró első emberét.

Ezt követően izgalmas, körkérdésekkel irányított beszélgetés következett. A közel másfél órás talkshow-n választ kaphattak a részvevők például arra:
Milyen polgári foglalkozással hagytak fel a vezetők a politikai karrierért? Mi volt az eddigi legnehezebb döntésük, s azt hogyan oldották meg? Hogyan fejlődött településük az irányításuk alatt? Milyen problémákkal küzdenek település szinten? Kire számíthatnak? Milyen látható és nem látható kötelezettségeket jelent a „polgármesterség”?


S mivel 2019 őszén újra önkormányzati választásokra készülünk, így elkerülhetetlen volt a kérdés: Indulnak-e az idei megmérettetésen?S hogy milyen érdekességek derültek ki a nőnapi esten?

Nem lehetett új információ az összefüggés az önéletrajzok tekintetében azoknak, akik jól ismerik az említett polgármesterasszonyokat. Akik viszont nem, azok számára mindenképp meglepő, hogy négyük közül hárman a pedagóguspályáról váltottak át a politikai vezető pozícióra. Egyedül Asványráró fiatal polgármestere, Tatainé Popp Rita műszaki végzettségű, ő építészmérnöki diplomával rendelkezik.
„23 éves tanári pálya után, 2014-től dolgozom polgármesterként. Nem volt könnyű váltani, de mégis azt mondom, hogy ez a pár év volt a legnehezebb, de legszebb évem is!” – mondta Kovács Andor Tamásné.

dr. Tóásóné Gáspár Emma 2002-ben lett a máriakálnoki képviselő-testület tagja. Alpolgármesterként, majd 2010-től polgármesterként irányítja a község közérdekű ügyeit. Mint mondta: Széles Sándor polgármester vezetése alatt szinte mindent „kitanult”, ami a pozíció betöltéséhez szükséges. Pályázati eljárások ügymenete, adminisztráció, kapcsolati tőke és előrelátó gondolkodás gyarapította már akkor is íróasztalát, s ez azóta csak tovább bővült. Folyamatosak a tervek, fejlesztések, s annak ellenére is pozitívan néznek előre, hogy Máriakálnok, a tájvédelmi körzetek közé került kis falu, ipari bővülése szinte teljesen korlátozott.

S ugyan ki hinné, hogy Kimle polgármestere, Eller Gizella pedig Horváth Charlie énekesnek köszönheti politikai pályafutását? A népművelő művelődési ház igazgatónő 1994 óta volt képviselő, majd ’95-ben, egy időközi választás után került a település élére. A pozíciót 3 évig vállalta is, de ’98-ban már nem indult. Pár év önmegvalósítás után – mely alatt programszervezőként és szerkesztő riporterként is dolgozott – került fel neve újra a jelöltek listájára, ahonnan ismét egyenes út vezetett a polgármesteri cím elnyeréséhez.


Mik azok a feladatok, melyeket nap, mint nap végeznek nőként egy olyan pályán, mely a férfiak számára is igazi kihívás?

Mind a négy - de talán az összes szigetközi - településre általánosan elmondható, hogy a kisebb települések összevonása, egybeépülése következtében a településrészek között folyamatosak a konfliktusok, kisebb-nagyobb nézeteltérések. S annak ellenére, hogy ezek nem járnak súlyos következményekkel, az idősebb lakosok, a régi történetek mindig emlékeztetnek a múlt tiszteletére.

Ki ne hallott volna például a háromajkú Kimléről, s akkor Novákpuszta elszigetelt kis közösségéről nem is beszéltünk…

De ugyanúgy illik megkülönböztetni az ásványi és a rárói falurészeket is, melyeket egy „gyüttment-nek” - ahogy Tatainé jellemezte magát -, is illik betartania.

Dunakiliti jelentős ipari központ, mely közel 1500 munkahelyet teremt, csodálatos környezettel és történelmi emlékekkel, mégsem szabad elfeledkeznie a közigazgatásilag hozzá tartozó Tejfaluszigetről, mely az évente egyetlen kiemelt rendezvényéről, a méltán népszerű pálinkaünnepről híres.

De ugyanígy nincs könnyű helyzetben Máriakálnok sem. A faluhoz két különálló településrész tartozik - Malomdűlő és Aranyossziget -, melyeken lakóparkok kerültek kialakításra. Itt a napi feladatok közé tartozik például, hogy amíg az egyiken folyamatos az infrastruktúra fejlesztése, addig a másikon hamarosan egy luxuslakótelep válik láthatóvá, miközben pedig a község régi járdáinak, úthálózatának és a kerékpáros közlekedésének biztonságossá tétele is hatalmas kihívás az önkormányzat számára. A település lakosságának száma évről évre folyamatosan nő, így a távlati tervek között mindenképpen szerepel egy bölcsőde kialakítása is.

Polgármesterek, nők, akik 24 órás szolgálatot vállaltak. Több millió forintos pályázatokat készítenek elő, közösségeket vezetnek, településjövőt terveznek – nem csak 2019 őszéig….


Új hivatást vállaltak, melyet női szívvel és lélekkel irányítanak.


Munkájukhoz további kitartást, erőt és egészséget kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 19. 12:17, vasárnap | Helyi

Hét szigetközi település ünnepli 135. évfordulóját megyénkben

Hét szigetközi település 135 éve, 1884. május 19-én került Moson megyéhez

2019. Május 19. 12:14, vasárnap | Helyi

Értesítés földi szúnyoggyérítésről

Értesítjük a lakosságot, hogy Lébény területén földi úton történő szúnyoggyérítés lesz.

2019. Május 19. 11:18, vasárnap | Helyi

Idén is sok óvodás és iskolás ábrázolta a tűzoltók munkáját

Az előző évek hagyományait követve az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság idén is alkotói pályázatot hirdetett az óvodások és iskolások részére.

2019. Május 18. 21:00, szombat | Helyi

Értesítés földi szúnyoggyérítésről

Ezúton értesítjük Önöket, hogy Vámosszabadi területén földi úton történő szúnyoggyérítés lesz.