Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Szeptember 18. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Szeptembertől folytatódik a Prevenciós program Máriakálnokon

Szeptembertől folytatódik a Prevenciós program Máriakálnokon

Teljes körű iskolai egészségfejlesztés – egy kicsit másképp. Így zajlanak az előkészületek Máriakálnokon és Mosonszolnokon...

2017. májusában értesültünk a hírről, mely szerint egy kivételes és nagyon is követni való kezdeményezés indult el Máriakálnokon. A program megálmodója és kidolgozója dr. Porpáczy Krisztina iskola- és háziorvos. Vele beszélgettünk.


A TIE program – Teljes körű Iskolai Egészségfejlesztés – 2014. augusztus 28-án került be a köznevelés jogszabályai közé. Az országos projekt felelőse Dr. Somhegyi Annamária PhD, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója. A térségben azonban nem így indult a központi terv népszerűsítése.

Ez valóban így van! A program ugyanis kifejezetten a pedagógusok között lett meghirdetve, az ő feladatkörük bővítését szorgalmazza. Kifejezett célja a megfelelő egészségtudatos szemléletmód kialakítása, a gyermekek, tanulók (mindennapos) egészségfejlesztéssel összefüggő készségeinek, ismereteinek bővítése, és ezek viselkedésbe történő beépítése, főként közösségépítő, egészségfejlesztési és testmozgás programok segítségével.


Ebben tényleg nem szerepel háziorvosi teendő. Hogyan került mégis összefüggésbe a kettő?

2015-ben vettem át a mosonszolnoki bölcsőde, óvoda- és iskolaorvosi feladatait, 2016-ban Máriakálnokét is. Első feladataim közé tartozott, hogy megismerjem és felmérjem a gyermekek állapotát. A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki végigment a szűrési folyamatokon:

  • testmagasság, testsúly, percentil mérés
  • gerincvizsgálat
  • lúdtalp ellenőrzés

Ezek tulajdonképpen rutin védőnői feladatoknak számítanak, de én többre voltam kíváncsi, mit az adatok összeírása. Táblázatot készítettem, melyet összevetettem az országos átlaggal. Az eredmény megdöbbentő volt…

Ekkor fordultam a település polgármesteréhez, hogy mit is lehetne tenni a kialakult eredmények további romlása ellen. Így indult a mi kis programunk.

Mi szerepelt az összegzésben?

Az első mérések alapján a gyerekek 20-50%-a túlsúlyos volt, 50-80%-a lúdtalpas és 8-20% körüli volt a gerincproblémákkal küzdők aránya. Ezek nagy eltérések. Ezért gondoltuk azt, hogy mindenképpen lépéseket kell tenni ellene.


Milyen lépések valósultak meg és mi lett az eredményük?

Első körben további szakorvosi véleményeket vártunk. Értesítettük a szülőket gyermekeik állapotáról és megírtuk a beutalókat. Megszerveztük, és intézményi keretek között el is vittük a gyermekeket a vizsgálatokra. A megérkezett eredmények egyértelműen jelezték, hogy tényleg fennállnak az első körben kiszűrt elváltozások.


Mi következett ezután?

Mivel a probléma mindenképpen megoldásra várt, ezért ki kellett dolgoznunk rá egy programot, melybe több felelős személyt is bevonva elindulhatott a projekt. Ennek részeiként:

  • felvilágosítást tartottunk a szülőknek szülői értekezlet, ill. fogadó órák keretein belül
  • előadásokat tartottunk gyermekek és szülők bevonásával, dietetikus kollégákkal
  • bevittük a mindennapos iskolai életbe, a tanórákba az egészséges életmód, egészséges gondolkodás aktív fogalmát
  • vendégünk volt pl. Bede Róbert mesterszakács is, aki a napi menza összetevőiből készített ízletes ételvariációkat
  • speciális testnevelés órákat hoztunk létre a gerinc és a talp védelmében

Miért kellett több felelős személyt is bevonni? Kik ők és mi a feladatuk?

Egy olyan csoportot hoztunk létre, amelyben mindenki érdekelt a község egészségvédelmében. Így lett tagja a polgármester, a jegyző, az iskola és óvoda vezető, az iskolaorvos és természetesen a védőnői szolgálat.

A program kapcsán látnunk kell, hogy ez nem csak arról szól, hogy napi szinten beszélgetünk a gyermekekkel. Arról szól, hogy ma Magyarországon az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma az elhízásból kialakuló cukorbetegség, melynek kövtkezénye lehet a szívinfarktus, agyvérzés, rákos megbetegedések, nemzőképtelenség, csontriktulás, idegrendszeri megbetegedések, stb.

Ha ezt összevetjük azzal a ténnyel, hogy van olyan gyermek, aki egy nyári szünet alatt 15-20 kg-ot is hízik a rendszertelen és nem megfelelő étkezés és mozgáshiány miatt, akkor nagyon is elgondolkodtató, hogy mi, mint egészségügyi intézmény, az iskola vagy akár az önkormányzat dolgozói, mit tudnak tenni ez ellen?

Úgy gondoljuk, ha a szeptembertől júniusig tartó iskolaidő alatt sikerül a gyermekek és a szülők napirendjébe beiktatnunk a egészséges életvitel alapjait, akkor nyert ügyünk lehet nemcsak a szünidő alatt, hanem a későbbiekben is.

Ezért dolgozunk ma.

Az iskolaszünet elkezdődött, és ahogy a beszélgetés elején említettük, a projekt, vagyis a kiemelt felelős személyek munkája most kezdődik igazán. Hogyan?

A gyermekekre a vakáció alatt nyilván nem tudunk ránézni és ellenőrizni. De bízni tudunk abban, hogy az elvetett magok csírázni kezdenek. Addig is készülünk a következő tanév megvalósítandó feladataira:

  • további szűrések
  • reprezentatív programok, előadások megtervezése
  • TIE program teljes megvalósítása

2017. szeptember 14-én érkezik Mosonmagyaróvárra Dr. Somhegyi Annamária. Vele együtt mutatjuk be és tanítjuk meg azt a biomechanikailag helyes testtartást létrehozó tornagyakorlat-sorozatot a helyi pedagógusoknak, amely a TIE program alapját képezi. Erről ők természetesen részletesebb tájékoztatást fognak kapni!

Beszéljünk egy kicsit az országos programról. Miben tér el és mennyiben a központi terv? Mitől olyan különleges a máriakálnoki projekt?

Tavaly felvettük a kapcsolatot a Teljeskörű Iskolai Egészségfejlesztési program kidolgozójával, Dr. Somhegyi Annamáriával és beszámoltunk a térségben elindított folyamatokról. Nagy örömmel vette az aktivitásunkat és személyes találkozó keretében részletesebb eszmecserét is folytattunk. Többször járt Győrben is, ahol megyei megbeszéléseket is tartottunk: „Hogyan lehetne mindezt Győr-Moson-Sopron megye összes iskolai és óvodai intézményében megvalósítani?” címszóval.


Mi a terv a következő tanévre?

Sok feladat van. Szeretnénk pályázni a mintamenza projektben, ahol a helyi ivókút és iskolai kert kialakításán túl még nagyon sok izgalmas ötlet vár megvalósításra.

Például egy beszélgető-sorozat Varga György lelkésszel, aki ugyancsak egy külön program keretein belül fog előadásokat tartani Máriakálnokon és Mosonszolnokon. Témája:
7 lépésben az egészséges gyermeknevelésről
Ebben szó lesz a szülő-gyermek közötti kommunikációkról, az egyes életszakaszok fontos mozzanatairól - sok-sok beszélgetéssel. Ez a tanfolyam szülőknek szól majd és az önkormányzatoknak köszönhetően ingyenesen lesz elérhető az érdeklődők számára.
Érdeklődni az óvoda és iskolavezetőknél lehet!

A beszélgetésben kevés szó esik a szülői feladatokról és felelősségről. De ne felejtsük el: gyermekeink egészsége elsősorban a szülői példán alapul. Nem lehet intézményi szinten életmódváltást végrehajtani olyan tanulóknál, ahol a gyermekek otthon éppen az ellenpéldákkal találkoznak.

Nagyon sok munka, lelkesedés és tudatos nevelési alapok részesei azok a kitüntetett gyermekek, akik ebben a programban részt vesznek.
Ezzel szemben csak az az egy mondat visszhangzik a fülemben, hogy
.. van olyan gyermek, aki egy nyári szünet alatt 15-20 kg-ot hízott…

Figyeljünk oda gyermekeinkre!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet