Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Március 17. 07:00, vasárnap | Helyi
Forrás: VM.komm Kommunikációs Tanácsadó iroda, kép: pixabay

Országos ÉRBETEGSÉGEK NAPJA – 2019

Országos ÉRBETEGSÉGEK NAPJA – 2019

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érbetegségek Napját az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként március 21-én tartja.

Az érszűkület Magyarországon több mint 400.000 embert érint. Az adatok riasztóak: Európán belül hazánkban fordul elő a legtöbb érszűkület miatt végzett nagy amputáció. Ezek jó része elkerülhető lenne tudatos életmóddal és kellő odafigyeléssel.


A nemzetközi kampány az alsóvégtagi érszűkület és a visszérbetegség vizsgálatára fókuszál.


Az alsó végtagi verőérszűkület sokáig felismerés nélkül maradhat, részben a csak e betegségre jellemző tünetek hiánya, részben a hasonló tüneteket produkáló egyéb megbetegedések miatt. Az alsóvégtagok betegsége az idő előrehaladtával egyre komolyabb tüneteket okoz: előbb terheléskor, majd nyugalomban lép fel lábfájdalom, súlyosabb formájában pedig szövetelhalás alakul ki a lábakon.

Mi fokozhatja az alsó végtagi érszűkület kialakulásának esélyét?

Az egészségtelen táplálkozás, magas vérnyomás, cukorbetegség, mozgásszegény életmód, dohányzás, elhízás, vagy a köszvényért felelős magas húgysavszint.

Hazánkban a népesség körében egyre nagyobb számban fordul elő a visszérbetegség. A felnőtt lakosság legalább felét érinti, és megfelelő kezelés hiányában súlyos szövődményeket okoz, akár halálos következményekkel járhat. A megterhelő álló munka, a mozgásszegény, ülő életmód, helytelen táplálkozás és az örökletes tényezők miatt már a harmincas-negyvenes korosztályban megjelennek az első panaszok. A kezdeti panaszok lehetnek a láb fájdalma, elnehezülése, feszülése, görcse és zsibbadása, kis lila , majd egyre nagyobb értágulatok, , lábdagadás, különböző elváltozások megjelenése a bőrön. A kitágult visszerekben lelassul a vérkeringés, pangás alakul ki, ami súlyosabb esetben trombózishoz is vezethet.

A perifériás érszűkület odafigyeléssel szinten tartható - járjon szűrésre rendszeresen!

A szervezők 2019. március 21-én 11 és 17 óra között, 4 helyszínen, egész napos orvosi tanácsadással, tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, és a betegség megállapítására szolgáló boka/kar index méréssel, valamint pulzus önvizsgálat oktatással várják majd az érdeklődőket.

A rendezvényeken minden érintettet és érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

Az ingyenes tanácsadás és szűrővizsgálat helyszínei:

Győr: Petz Aladár Megyei Oktató Kórház
9024 Győr, Vasvári Pál út 1/a.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.