Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. Október 04. 17:53, hétfő | Helyi

Mosonherb projekt: szemléletformáló gyógynövényes akció

Mosonherb projekt: szemléletformáló gyógynövényes akció

A „Mosonherb” projekt a Pisztráng Kör Egyesület és Somorja város önkormányzatának közös gyógynövényes szemléletformáló akciójára irányult.

A projekt során a dunaszigeti Ökoparkban egy speciális gyógynövénykert létesült, melyben a meglévő fűzkápolna köré szirom szerűen magaságyások, mélymulcsos ágyások, rózsalugas, kivi és szeder lugas, fűszerspirál, mezítlábas taposóösvény, pillangó és méhlegelő, rovarhotel, napvitorlás foglalkoztató helység és pihenőpadok készültek. A növények betelepítésében és gondozásában eddig több mint 600 diák vett részt egy-egy workshop keretében. A gyógynövényes műhelyfoglalkozásokon
megismerkedtek vadon élő és termesztett gyógynövényfajokkal, valamint felhasználásukkal is. Gyógynövényes szappant, kenőkéket, lekvárt és aprósütiket is készíthettek.

A projekt zárásaként szeptember 11-én gyógynövényfesztivált szerveztünk, melyen az ünnepélyes átadáson és megáldáson túl egy 20 állomásos vetélkedő keretében a megszerzett ismereteken túl, közvetlen tapasztalatokat is szerezhettek a résztvevők, köztük szlovákiai érdeklődők is.

Szeptember 22-én online konferenciát bonyolítottunk le, ahol a projektpartnerek mellett a résztvevő iskolák pedagógusai is részt vettek és megosztották egymással tapasztalataikat és kifejezték a projekt folytatásával kapcsolatos igényüket is.

Szeptember 23-án a Somorjához tartozó Tejfalun került sor az iskolai gyógynövényfesztiválra amelyen a partner által szervezett hasonló fesztivál példáján a diákok 6 állomáson foglalkoztak tematikus feladatokkal.

A „MOSONHERB” című, SKHU/WETA/1901/4.1/023 számú projekt az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program, Kisprojekt Alapjának keretében valósult meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése