Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Március 22. 00:00, péntek | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Meghosszabbított pályázati lehetőségek a Szigetköz – Mosoni sík Leader Egyesületnél

Meghosszabbított pályázati lehetőségek a Szigetköz – Mosoni sík Leader Egyesületnél

Önkormányzatok, civil szervezetek és vállalkozók is pályázhatnak 3 témakörben szolgáltatás-, eszköz- és tevékenységfejlesztésre a Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Egyesületnél.

Az elsősorban vállalkozásfejlesztés témakörére, valamint természeti, kulturális értékek megőrzésére épülő pályázatok meghosszabbított határidővel – 2019. április 30-ig – állnak rendelkezésre.

A részletekről és feltételekről Susovits Vera munkaszervezet vezetőt kérdeztük:
"Pályázati felhívásaink benyújtási határideje 2019. április 30-ra módosult. 2019. március 31-e minden pályázati felhívásnál csak szakasz záró nap lesz. A végső benyújtás határideje 2019. április 30." – olvasható az szms.hu oldalán. Mit jelent ez?

2018. januárjától állnak nyitva azok a pályázati felhívások, melyek kifejezett támogatási köre a természeti, kulturális értékek, történelmi örökség fenntartására, közösségi terek fejlesztésére, azok karbantartására, eszközbeszerzésre irányul. Ide tartozhat például az önkormányzatok részére egységes utcatáblák kialakítása, de akár egy sportpark vagy játszótér fejlesztés is. A támogatási összeg 5 millió forint, 75%-os intenzitással.
Ezek jelenleg még nyitott pályázatok, ami azt jelenti, hogy még szabad forrással rendelkezünk. Várjuk továbbra is az önkormányzatok, civil szervezetek projektterveit.


Miben különbözik az önkormányzatok vagy civilek pályázata?

Feltételek ugyanazok minden támogatást igénylő számára. Fő szabály, hogy egy szervezet egy pályázatot nyújthat be. Ha például valamelyik település már adott be pályázatot önkormányzattal, de még szeretne fejleszteni valamit, akkor egy-egy civil szervezettel - helyi alapítvánnyal, egyesülettel - azt megteheti.
Hogyan lehet jelentkezni? Milyen feladatai vannak a jelentkezőknek?
A felhívások letölthetőek az alábbi linkről:
https://e-kerelem.mvh.allamkincstar.gov.hu/enter/leaderbongeszo/leaderBongeszo.xhtml
Vagy elérhetők a honlapunkon a LEADER 2014-20 "Pályázati Felhívás" menü pont alatt.
http://new.szms.hu/index.php/leader2014-20.html

Minden felhívás ún. kétkörös pályáztatásra épül. Első körben egy projekttervet várunk, amely magában foglalja az előzetes költségvetést is, majd ezután a pályázat feltöltése elektronikusan történik.
A projektgazdákkal a kapcsolattartás ma már az elektronikus rendszeren keresztül történik, az ügyfélkapura, hivatali kapura, cégkapura érkeznek a Helyi Bíráló Bizottság támogatási javaslatai, a Támogató Okiratok, de innen érkezik a hiánypótlási felszólítás is.


Érintettük a vállalkozók fejlesztési lehetőségeit is. Mit kell erről tudni?

A vállalkozói pályázatok feltételei a következők:

  • mikrovállalkozások nyújthatják be
  • maximum 10 millió forint támogatást igényelhetnek, ami 20 millió Ft-os projektméretet jelenthet
  • 50%-os támogatási intenzitással
  • legalább egy éve a térségben bejelentett székhellyel, telephellyel kell rendelkezni
  • magánszemély is pályázhat, ha egyéni vállalkozóvá alakul, vagy társas vállalkozást alapít, amelyben alkalmazott lesz

A támogatás realizálása minden esetben utófinanszírozással történik, tehát utólagos kifizetéssel - a pénzügyileg teljesített számlák elszámolásával vehető igénybe. Viszont a kifizetéseket szakaszolni lehet, s az így kifizetett támogatásokkal lehet újabb költségvetési keretet kiegyenlíteni.


Mire lehet pályázni a mikrovállalkozóknak?

A saját vállalkozások eszközbeszerzésére, telephelyfejlesztésre, építésre, bármilyen, a vállalkozásával összefüggő tevékenységre igényelhető. Arra azonban felhívjuk a figyelmet, hogy minden esetben vizsgáljuk a környezeti értékeinkkel, helyi fejlesztési stratégiánkkal összefüggő egyezéseket is. Például olyan fejlesztést nem támogatunk, melynek valamilyen környezetre károsító hatása lehet (pl. autómosó). Ebben segítséget jelent az előzetes konzultáció is, ami ugyancsak alapfeltétel.
A felhívások beadása és ügymenete megegyezik az előbb említett kétkörös pályázattal.


A harmadik témakör egy kicsit összetettebb az eddigieknél. Turisztikai szolgáltatások és azok együttműködésének fejlesztése önkormányzatok, civil szervezetek, mikrovállalkozók és magánszemélyek számára is.

A felhívás abban is különbözik az előzőtől, hogy itt a magánszemélyeknek nem kell vállalkozóvá válnia, magánszemélyként is végezhet bizonyos turisztikai vállalkozói tevékenységet.
Feltételek:

  • A támogatás összege 10 millió forint,
  • 50%-os támogatási intenzitással,
  • eszközbeszerzésre,
  • építésre,
  • meglévő szálláshelyek fejlesztése,
  • nem szálláshelyhez kötött turisztikai szolgáltatásra,
  • 5 év fenntartási idővel

Tippek, ötletek:

  • kerékpáros turizmus kiszolgáló létesítmények, kerékpárkölcsönző kialakítása és/vagy fejlesztése
  • méhesház kialakítása
  • kempingek eszközbeszerzése
  • stégek, horgászturizmus fejlesztése
  • parkosítás, strandfejlesztés

Sajnos az elbírálási idő az előre tervezetthez képest jóval elhúzódott, azonban a most beadott pályázatoknál már az informatikai háttér biztosított, így akár lecsökkenthet 6-8 hónapra is.
Örömteli hír, hogy a tavalyi évben beadott első pályázatoknál már megtörtént az Agrárminisztérium részéről a kötelezettségvállalás, a projektgazdák remélhetőleg a napokban megkapják a Támogatói okiratokat.

Felmerülő kérdésekkel kapcsolatban érdemes a Szigetköz - Mosoni-sík Leader Egyesület folyamatosan frissülő honlapján érdeklődni, körülnézni vagy személyesen az irodát felkeresni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.