Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. Május 30. 16:10, csütörtök | Helyi
Forrás: É s z a k - d u n á n t ú l i V í z ü g y i I g a z g a t ó s á g

Megemlékezés a történelmi idők legnagyobb őshonos haláról

Megemlékezés a történelmi idők legnagyobb őshonos haláról

Dinoszauruszoktól a kecsegéig....

Vizeink jó állapotba helyezéséhez alapvetően szükséges a halak számára a táplálkozási, szaporodási és vándorlási feltételek biztosítása. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Szigetközi Vízpótló Rendszerek rehabilitációja során a halak számára vízrendszer hossz-menti átjárhatóságának érdekében
térségben több halátjárót létesített.
Fontosnak tartjuk, hogy ezen létesítmények jelentőségéről tájékoztassuk az itt élőket, különös figyelmet fordítva a tanuló ifjúságra.

A térségben élő halfajok közül az igazgatóság az idei évben a tokfélék jelentőségére, fontosságára, különös tekintettel a ma is köztünk élő kecsegére hívta fel a figyelmet mai rendezvényével. A tokfélék közül a viza, a vágótok, a sőregtok és a simatok - kihalás szélén álló, veszélyeztetett különleges őshonos halfajok a túlhalászat, az orvhalászat és a vándorlási útvonaluk megszakítása miatt tűntek el a hazai vizeinkből. Kialakulásuk a dinoszauruszokig vezethető vissza, azaz több mint 200 millió éve élnek velünk együtt. A Duna-menti országok és az Igazgatóság is jelentős erőfeszítéseket tesznek ezen fajok fenntartására.

Vizeink hosszú-távú vándorainak egyik legkülönlegesebbikje a Szigetközben korábban gyakran megforduló viza. A mai rendezvényen Németh József ÉDUVIZIG igazgató köszöntötte a gyerekeket és a meghívott vendégeket, valamint Pannonhalmi Miklós szakértő felhívta a figyelmet az őshonos halfajok védelmére, vándorlási útvonaluk helyreállításának fontosságára. Az eseménynek egy különleges halászélményről való megemlékezés adta az apropóját: a Szigetközben 1958. májusában két helyi halász egy 230 cm hosszú 102 kg súlyú vizát fogott ki. Az igazgatóság elkészítette a kifogott hal sziluettjét és ma, 2019. május 28-án elhelyezte az Ásványrárói Halátjáró térségében, melyet kisiskolások kísérhettek figyelemmel.

A rendezvényre közel 100 tanuló érkezett a Győr-Ménfőcsanak Petőfi Sándor Általános Iskola, a győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskola és a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskolájából. A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson Sopron Megyei Szövetségének jóvoltából 100 darab előnevelt kecsegét is telepíthettek a tanulók a Dunába. A rendezvény sikeréhez hozzájárult a Lipóti Termálfürdő Kft is.

A gyerekek örömmel vettek részt a színes programban, melynek során a haltelepítés és a sziluett kihelyezése mellett megtekintették a halátjárót, megismerték annak jelentőségét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek