Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Szeptember 26. 09:11, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

Megalakult a Győr-Moson-Sopron Megyei Éghajlatváltozási Platform

Megalakult a Győr-Moson-Sopron Megyei Éghajlatváltozási Platform

Szeptember 22-én, pénteken délelőtt Győrött, a Megyeházán megtartotta alakuló ülését a Győr-Moson-Sopron Megyei Érhajlatváltozási Platform.

E partnerségben – a megyei önkormányzat felkérése alapján és annak koordinálásával – további 14 szervezet vesz részt. Az együttműködés ezen formája a „Megyei klímastratégia kidolgozása, valamint éghajlatváltozási platformok létrehozása és működtetése Győr-Moson-Sopron megyében” című projekt egyik fontos mérföldköve. Az alakuló ülésen a platform-tagok - a közösen elvégzendő szakmai munka fontosságának kifejezéseképpen - együttműködési megállapodást is aláírtak.

Az eseményen a házigazda, Németh Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke megköszönte az együttműködő szervezetek fogadókészségét és a szakmai munkába való bekapcsolódást, majd röviden ismertette a projektet.

Elmondta, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a „Megyei klímastratégia kidolgozása, valamint éghajlatváltozási platformok létrehozása és működtetése Győr-Moson-Sopron megyében” című, KEHOP 1.2.0-15-2016-00004 kódszámú projektjének megvalósítására az Európai Unió Kohéziós Alapjából és hazai központi költségvetési forrásból 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Az elnök szólt a projekt fő célkitűzéseiről, célcsoportjairól, a mérföldkövekről és azok ütemezéséről,

Elhangzott, hogy a Platform megalakulása és jövőbeni működése mellett

  • szakmai konferenciák,
  • szemléletformáló rendezvények,
  • workshopok rendezésére is sor kerül

a klímatudatosság erősítése érdekében.

A projekt legfőbb eredménye pedig a várhatóan 2017. év végéig elkészülő Győr-Moson-Sopron Megyei Klímastratégai című dokumentum lesz, amely választ keres és megoldási lehetőségeket javasol a szélsőséges időjárás okozta hatások csökkentésére, kivédésre és kezelésére. Ennek tartalmi vázlatát a rendezvényen a Platform tagjai kézhez is kapták.

A megyei elnök elmondta, hogy a megyei klímastratégia véleményezésének időszaka november végégig tart, mikor is a Platform egy újabb ülésen megvitatja azokat. A megyei közgyűlésnek pedig ez év végéig kell elfogadnia a megyei klímastratégiai dokumentumot. A következő év első hónapjai pedig az elfogadott megyei klímastratégia minél szélesebb körben történő megismertetése történik.

Ezt követően a platform-tagok ellátták kézjegyükkel az együttműködési megállapodást. E dokumentum - többek között - rögzíti, hogy manapság a klímaváltozás jelenti az emberiség számára az egyik kiemelt kockázatot a bolygó további sorsának alakulásában. A változásnak már szemmel is jól látható és érzékelhető jelei vannak, gyakoribbá váltak a szélsőséges időjárási helyzetek. Az éghajlati tényezők közvetlen vagy közvetett hatásainak megismertetése és a megfelelő alkalmazkodási stratégia kialakítása a jelen és a jövő kiemelt feladata. A partnerség tagjai szakmai hozzáértésükkel, aktív részvételükkel konzultációs, tanácsadó, koordinációs, szakmai javaslattevő tevékenységet fejtenek ki, mely hozzájárul a megyei szereplők, a döntéshozók és a közvélemény klímaváltozással kapcsolatos ismereteinek bővítéséhez, a klímaváltozással kapcsolatos szakmai kommunikáció érthetőbbé tételéhez, a klímaalkalmazkodást és a klímaváltozás megelőzését szolgáló tevékenységekhez.

A rendezvény második részében Dobozi Eszter, a Klímabarát Települések Szövetségének képviselője a „Klímastratégia módszertani útmutatójának ismertetése” címmel tartott tájékoztatót, majd a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség tevékenységéről a szervezet elnöke, Lajtmann Csaba ismertetőjét hallgathatták meg a résztvevők. Az ülést Dr. Torma Andrásnak, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető docensének elgondolkodtatásra ösztönző előadása zárta, „A klímatudatos városi közlekedés” címmel.


További információ:

Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat
Cím: H-9021 Győr, Városház tér 3.
Telefon: +36 96 522-245
Fax: +36 96 522-285
E-mail: teruletfejlesztes@gymsmo.hu
web: www.gymsmo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet