Városlista
2019. január 23, szerda - Zelma

Hírek

2018. Június 15. 00:00, péntek | Helyi

Ladikos Fesztivál 2018 - teljes programlista

Ladikos Fesztivál 2018 - teljes programlista

Zenei csemegékkel várnak mindenkit Mecséren. Újdonság, hogy idén először adják át a Ladikos Emlékplaketteket!

A Dresch Vonós Quartett, a Makám és a Muzsikás Együttes lesz az idei Ladikos Fesztivál húzóneve, de mellettük a hagyománynak megfelelően számos ismert fellépő szórakoztatja 2018. június 16-án, szombaton, Mecséren a hagyományos Ladikos Fesztivál közönségét. Az igazi „ladikos hangulatot” a zene, a tánc, a vásári komédiások, fotó- és képzőművészeti előadások, kézműves foglalkozások, bor- és pálinkakóstolók teremtik meg.

Az ország egyik legnagyobb népzenei rendezvényén idén először adják át a Ladikos Emlékplaketteket és itt kerül sor az őshonos magyar szőlőfajtákból készült pálinkák versenyének díjkiosztójára is.


A Szigetköz szívében, Mecséren idén 13. alkalommal megrendezésre kerülő Ladikos Fesztivál az ország egyik legkiemelkedőbb kulturális rendezvényévé vált: évről évre mintegy száz fellépőt és több ezer látogatót vonz magához.


Természetesen idén is szolgálunk új érdekességekkel. A zene mellett szabadtéren és zenei aláfestéssel a helyi templomban megrendezett fotókiállítások és egyéb kulturális csemegék fogadják az érdeklődőket, megemlékezünk a közelmúltban elhunyt neves néprajzkutatóinkról, Kallós Zoltánról és Borbély Jolánról és idén először adjuk át a Ladikos Emlékplaketteket. Hogy kiknek, az egyelőre maradjon még titok – mondta el Henics Tamás, a fesztivál főszervezője, akitől megtudtuk azt is, hogy idén a fesztivál keretében tartják az őshonos magyar szőlőfajtákból készült pálinkák versenyének díjkiosztóját, és az egész eseményről filmet forgat a Médiawave operatőri stábja.

Szokás szerint az idei fesztiválon is párhuzamosan több helyszínen zajlanak majd a programok.

  • A Templomban Bozsaky Dávid „Élö Csönd“ című fotókiállítását nézhetjük meg, amihez a zenei aláfestést Diyar Van Derik nyújtja.
  • A Nagyszínpadon egymást váltva lép majd fel a Dresch Vonós Quartett, a Makám, a Poklade Zenekar Versendi Kovács Józseffel, a Flare Beás Együttes, Csuvas sördalokat és meséket ad elő Berecz András, Navratil Andrea, Demeter László, fellép a vajdasági Juhász Zenekar és a Pósva Zenekar, az idei Felszállott a Páva vetélkedö zenekari nyertese Csiba Júliával. Fellép a Muzsikás Együttes és a Muszka házaspár Kacsó Hangával, valamint Csoóri Sándor és Fiai, Pali Marci és Bandája a mezőségi Székről. Meghallgathatjuk Czilika Gyulát és Kalotaszegi Bandáját és a Chalaban együttest, akik 10 berber énekessel és 6 dobossal érkeznek.


Az egész napos rendezvény jó hangulatáról a zenekarok mellett több tánccsoport, köztük a Délibáb Táncegyüttes (Ausztria), a Napraforgók Néptáncegyüttes (Bécs), a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes (Szlovákia), az Erdőfű Kamaraegyüttes, a Mecséri Óvodások (moldvai koreográfia), a BOKA SZÍNHÁZ a Mecséri Társulattal gondoskodik.


Előadások és bemutatók lesznek Kovács Norbi pajtájában, a Duna parton Kovács Peti fotó előadását nézhetjük meg, és idén is kinyit Kádár Ferkó Fotószínháza. A látogatókat a Ladikos Lakoma – Főzőverseny, a Koccintó Galéria és Folk Udvar, gasztro-pontok, bor- és pálinka bemutatók és kóstolók, kézműves- és gyermekfoglalkozások, tánctanítás, kirakodóvásár, valamint fotó-, néprajzi- és kortárs képzőművészeti kiállítások várják. A rendezvény előtt és alatt lovas szekeres beharangozó járja végig a települést és tudatja kicsikkel és nagyokkal, hogy milyen programokat nem szabad kihagyniuk.


A program sikeréhez nagymértékben hozzájárulnak a segítő kezet nyújtó helyi cégek és vállalkozások. Mecsér Önkormányzatának támogatása mellett, kiemelt támogató évek óta a mosonmagyaróvári Nolato Magyarország Kft, a helyi Jáger és Társa Kft, a Forrás Üzletlánc is. A fesztivál kiadványainak tervezését és kivitelezését Klebercz Gábor és grafikai stúdiója végzi, kivitelezésüket a győri Varázsceruza BT vállalta.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Január 23. 12:53, szerda | Helyi

I. Szigetközi Vásár

Márciusban első alkalommal rendezik meg a Szigetközi kulturális és hagyomànyőrző vásárt Ásványrárón, amely szabadtéri gyermekprogramokkal is várja a látogatókat.

2019. Január 23. 10:34, szerda | Helyi

Téliesek az útviszonyok - óvatosan közlekedjenek!

Hajnal óta havazik Győr-Moson-Sopron megyében. Az utak havasak, hókásásak, a csúszós utak mellett helyenként ködös területek is nehezítik a közlekedést.

2019. Január 23. 09:31, szerda | Helyi

XVI. FLESCH TÁNCFESZTIVÁL

A Flesch Nonprofit Kft. tizenhatodik alkalommal rendez táncfesztivált, Mosonmagyaróváron. A versenyre a táncosok még 2019. február 15-ig jelentkezhetnek!

2019. Január 22. 14:11, kedd | Helyi

Személyi sérüléssel járó baleset történt Halászin

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 24 órában hét anyagi kárral és négy személyi sérüléssel járó közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.