Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Március 05. 10:07, kedd | Helyi
Forrás: Talpas Balázs

Képes beszámoló a kimlei Farsangi fánk versenyről

Képes beszámoló a kimlei Farsangi fánk versenyről

Kimlén immár harmadszor került sor a fánk sütő és házi lekvár versenyre, melyre a faluházban került sor.

A farsangi népszokásokat ezidőtájt a mulatozás, lakomák, bálok jellemzik. Az aztalra kerülő ételek sorában kiemelkedő helyet foglal el a fánk. A fánksütés eredete a múlt homályába veszett, de a mai napig is hódolnak farsang idején e szokásnak.

Kimlén immár harmadszor került sor a fánk sütő és házi lekvár versenyre, melyre a faluházban került sor. A megmérettetésre, otthon készített egy tányérra való fánkkal, vagy sajátkészítésü lekvárral lehetett jelentkezni.

Helyi zsűri döntött a helyezésekről, miután mindent végigkóstoltak.

Minderre egy kultúrális műsor keretében került sor, ahol Kimle polgármestere, Eller Gizella köszöntötte a versenyezni kívánókat és az érdeklődőket. Először a szenior táncosok bemutatójára került sor,

majd következett a nézők számára a fánk és lekvár kóstolás.

Volt itt szalagos fánk, csöröge fánk, lekvárral töltött fánk, túróval töltött fánk, kicsi és nagy egyaránt. A lekvárok kedvelői, több, mint tízféle íz között válogathattak, a pitypang lekvártól a hagyományos szílvalekvárig. Közben megismerkedhettek az érdeklődők a paverpol kézműves technikával Lángh Ildikó és Kertészné Marika vezetésével, a patchwork/foltvarrás rejtelmeivel Ábrahámné Éva segítségével, a mézeskalács dekorálásával Élőné Fehérvári Andrea bemutatása mellett, mely a gyerekek körében aratott nagy sikert.

A színházterem falain, egykori falvédők bemutatására került sor, valamint régi konyhai és szobai berendezések miniatűr válozatában gyönyörködhettek a nézők.

A további szórakoztatásról a Károlyházáról érkezett Kabarétársulat gondoskodott, tapsra és nevetésre késztettve a közönséget.

Végül a "szigorú" zsűri döntése alapján a fánksütésben jeleskedő Németh Annamária kapott különdíjat, Vrabel Károly fánkjáért és finom lekvárjáért kapott oklevelet, Weidinger Ferencné, Világi Józsefné, Nagy Tibor, Faragó Miklósné szintén oklevelet érdemelt a finom készítményeiért.

Tomasitzné Novitz Márta pedig az erre az alkalomra Lángh Ildikó által készített alkotását vehette át. A vidám hangulatú rendezvényen többször elhangzott, hogy jövőre megint találkozunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése