Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Június 11. 12:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Így szeretünk, Máriakálnok - képgalériával

Így szeretünk, Máriakálnok - képgalériával

Máriakálnok Gahling németajkú kistelepülésként született. A történelem tollvonásai nyomán járva fedeztük fel újra kincseit.

Dr. Tóásóné Gáspár Emma polgármester asszonyt kértük meg arra, egy napra jöjjön velünk és mutassa meg, hogyan látják a helyiek a mai települést.
Több helyszínt is végigjártunk és a múlt felidézése mellett bőven maradt időnk a jelen és a jövő terveiről is beszélgetni.

Máriakálnok több pontja is elvarázsol és egy tündéri kis mesevilágba kalauzol. A „tárlatvezetést” is egy ilyen helyszínen kezdtük.

A Sarlós Boldogasszony kegykápolna


A kegyelemhely története a XVI. század közepéig, 1553-ig nyúlik vissza. Akkor még a Mosoni-Dunaág élőfolyó medre errefelé kanyarodott és számos forrás működött itt. Gyógyító hatású szent forrásvizek is.
Három legenda különböző módon magyarázza a kegyhely melletti forrás szent hellyé alakulását.

A legelterjedtebb verzió szerint - amit mi is hallottunk -, a következő:
„Egy katona ment a forráshoz gyógyítani sebeit. Egy nem katolikus vallású katonatiszt kinevette a csodaforrásban hívó embert, de rövid időn belül az ő lába is kisebesedett. Elkeseredésében visszament a forráshoz és ott a Szűzanya segítségét kérte. Ő is meggyógyult.”

S hogy miért elválaszthatatlan a forrás és a Mária kegyhely?
Egy másik változat szerint egy katona talált egy Mária képet és szobrocskát a forrásnál, amit a falu templomának átadott. Megmagyarázhatatlan módon a kép és a szobor eltűnt a templomból és ismét a forrás közelében találták meg. Ezért úgy határoztak, hogy állandó láthatás miatt a forrás mellett helyezik el. ..

A kápolnához ezt követően évszázadokig jártak a Szűzanyához kéréssel fordulók.
Hiteles írás erről az 1780-as Canonica Visitatio (egyházlátogatás) alkalmával készült. Értékes arany- és ezüsttárgyak mellett ott szerepelnek az ajándéktárgyak között gyógyultan távozott betegek mankói és a hálából fölajánlott viaszfigurák tömege. Sajnos, ezekből semmi sem maradt fenn. Az értékesebb tárgyak II. József korában tűntek el, a többiek az 1873-i tűzvésznek estek áldozatul.
1873. június 10-én éjjel a kápolna és összes fölszerelése leégett, csak - csodák csodájára - egy kép és egy kis faragott szobor maradt épen. Az új kápolna felépítésére pénzgyűjtéseket végeztek.

1873 őszén alapoztak, 1874 júliusára már készen is állt a kápolna.

(forrás. Máraikálnok 650 éves c kiadvány 2007)

A kálnoki Szűzanyát ábrázoló kis szentképet 1884 óta árusítják, a zarándokok legnagyobb örömére. A június 2-a utáni vasárnapon, búcsú idején hívők százai jelennek meg itt. De ugyanígy év közben is buszokkal érkeznek a vallási turizmus résztvevői, akik már nem csak a kegykápolnát csodálhatják meg, hanem a mellette nem messze álló kettős épületet, a Falumúzeumot és a Szigetköz Múzeumot is.

Ezek a következő állomásunk helyszínei.

Séta közben a polgármester asszony elmesélte, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel a „csodatévő” kút vizét elővigyázatosságból bevizsgáltatták, hiszen nem tudható, hogy valaki csak külsőleg szeretné-e otthon használni vagy akár el is fogyasztja.
Jó hír, hogy a forrásvíz szabadon fogyasztható, az ÁNTSZ jelentése szerint is.


És szinte csak ennyi időre volt szükség, hogy átérjünk az angyalokkal körbevett kegyhelytől a múzeumok épületéig.


Falumúzeum

A helység eredeti célja, hogy a valóságnak megfelelően mutassa be a régi sváb családok mindennapjait. Éppen ezért a hagyományokat követve rendezték be a konyhát, a hálószobát, helyezték el a korabeli bútorokat, a viseleteket és a használati tárgyakat.

Máriakálnokról tudni kell, hogy 1946-ig csak pár magyar ajkú lakos élt a faluban, a többiek mind németek voltak. A második világháborút követő kitelepítés után nagyon kevesen maradtak. Ők adományozták a falumúzeumnak megmaradt értékeiket. Az épület tulajdonjoga ebben az időben még az egyházé volt, de a jelen kori pályázati rendszereknek köszönhetően a település lehetőséget kapott rá, hogy megvásárolhassa s azóta saját ingatlanként kezelje. Ugyanúgy, ahogy a Szigetköz Múzeumot is, ami előtte magántulajdonban volt.


Kik látogatják az itt létrehozott állandó kiállításokat?

A helyi óvodások és iskolások rendszeresen jönnek ide. Pedagógiai szempontból és a helyi identitás miatt is kifejezetten fontosnak tartjuk, hogy már a legkisebbek is ismerjék múltjukat, környezetüket. Ezen kívül természetesen a már említett zarándok-turizmus résztvevőinek is jelölt állomás az épületek megtekintése.

Egy épületben két múzeum. Mi a különbség a Falumúzeum és a Szigetköz Múzeum között?

A Falumúzeumról már beszéltem. Ott ápoljuk, őrizzük a településünk múltját. A Szigetköz Múzeum azonban egy kicsit más. Abban a szigetközi emberek használati tárgyai kapnak helyet. Bemutatva egy régmúlt élet lenyomatát. Itt találhatóak azok az eszközök, melyek az akkori megélhetéshez nyújtottak segítséget. Az aranymosáshoz, a gyümölcspréseléshez, a Mosoni-Dunával való együttéléshez.
A teljes kiállítás eredetileg a Várpincében volt látható, majd az 5 éves működési jog lejárta után került át hozzánk. Vagy, ahogy mi, helyiek mondjuk: haza. A Szigetköz Múzeum hivatalos megnyitója 2014. augusztus 2-án volt.

Múzeumok időpont foglalása előzetes bejelentkezés alapján:

Telefon: + 36 96 576 352, +36 20 579 6134, +36 20 319 3639
Polgármester: Dr. Tóásóné Gáspár Emma
Jegyző: Dr. Kránitz Péter

Következő állomásunk a Máriakálnoki Rozárium, egy teljesen XXI. századi ’létesítmény’, mely átadása óta a község újabb jelképeként szerepel a térképeken.

Máriakálnoki Rozárium

2011-ben, pályázati forrásból valósítottuk meg ezt az elképzelésünket. – kezdte az útmutatót a polgármester asszony, miközben már a rózsákkal övezett tér közepe felé tartottunk.

Összesen 3600 tő rózsát ültettünk különleges, válogatott fajtákból. Ennek hamar híre is ment. Sok látogató érkezik ide az ország egész területéről, hogy megcsodálhassa a virágainkat. Nem egyszer fordult már elő az sem, hogy az alapján választott valaki rózsafajtát az otthonába, kiskertjébe, miután itt meglátta és megkedvelte. Több virágüzlet is rendelkezik már a máriakálnoki rozárium parcelláinak listájával.

Ha pályázati pénz, akkor gondolom másra is lehetett volna fordítani az összeget. Miért lett éppen rózsakert?

A pályázat kifejezetten kertépítésre, parkosításra vonatkozott, ezért nem igazán tudtuk volna másra felhasználni az elnyert összeget. Ez az egyik része a kérdésre adott válasznak. És valóban volt, akinek ez az ötlet sem annyira tetszett. Előtte itt csak egy füvesített tér volt, tulajdonképpen funkció nélkül.

Maga az elképzelés azonban már akkor a fejemben volt, amikor egy testvértelepülési látogatáson találkoztam egy hasonlóval. Ezért is örültem kifejezetten, amikor pozitív hírt kaptunk az elbírálásról. Így már csak azt kellett eldöntenünk, milyen virágokat ültessünk. A rózsa többször is visszatérő motívum Máriakálnokon, így ezt választottuk.
Felkértünk egy kertépítő céget a kivitelezésre és már készült is a mi csodálatos pihenőparkunk, amire ma már minden máriakálnoki lakos büszkén tekint. Sok látogatót vonz.

Miután körbejártuk, megcsodáltuk és pihentünk egy kicsit a rózsákkal borított út ösvényei mellé tett padokon, kocsiba ültünk, majd egy igencsak nem mindennapi „állomás” felé vezetett bennünket a településvezető.

Egy temető? Ez lenne a következő megállónk? – gondoltuk magunkban. - Óvatosan szálltunk ki az autóból, hátha mégis meggondolja magát és tovább megyünk egy másik helyszínre, de nem így történt…

Igaz, közben az előtte pár héttel átadott új úton értük el ezt a csomópontot, mégsem gondoltuk volna, hogy ez annyira bemutatni kívánt helyszín lesz.

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy minden településen meghatározó a temető jelenléte. Sőt, talán minél kisebb egy település, annál fontosabb is. Máriakálnok jelenleg mintegy 2000 fős kistelepülés, ahol évente kb. 100 fővel nő a lakosságszám. Ez elég nagy volumen. Az általános iskola alsó tagozata 60 fővel, az óvoda 68 fővel „üzemel”, és ez a szám folyamatosan emelkedik. És mi egy sírkerthez jövünk beszélgetni és fotókat készíteni...

Sírkert

Ezek a gondolatok kavarogtak a fejemben, egészen addig, amíg be nem léptünk a kapun.
Ha valaki látott már sírkertek közül szépet, akkor a kálnokit mindenképpen közé kell, hogy vegye! Modern, felújított, parkosított, rendben és tisztán tartott halotti emlékhely a falu közepén. Ez is ritka, hiszen általában a település szélén, templom vagy a kültéri focipálya mellett találkozunk vele.

De nem itt…

A bejárattól nem messze egy önkormányzati közterületi dolgozó söpörte éppen a faleveleket. Én csak kérdőn néztem ’idegenvezetőnkre’, de Ő már ebből is értette, mire vagyok kíváncsi:

Igen, jól látod! A sírkert gondozása ugyanolyan fontos számunkra, mint bármelyik más tér, park vagy közterület. Sokat fordítottunk itt is a felújításra. Járdákat építtettünk, közvilágítást szereltettünk, árnyékot adó fákat vásároltunk és urnafalat telepítettünk a német nemzetiségi önkormányzattal együtt. Valamint gondoltunk az idősebbekre és távolabbról érkezőkre is, ezért egy állandó WC is található a temető kapuin belül. Ilyen sincs mindenhol, tudom. De nálunk van. És ez a lényeg!

Amerre csak megyünk felújítást és korszerűsítést látunk. Nagyvállalatok, cégek azonban nincsenek a közelben, akik adóforintjaikkal támogatnák a települést. Akkor mégis, miből fejlődik itt minden?

Csakis pályázati forrásból. Sajnos megszűntek azok a nagyobb cégek, akik tartósan emelték a bevételeinket, így ez az út maradt Máriakálnok számára. Sok pályázatot írunk és abból is leginkább olyanokat adunk be, ahol a legkevesebb önrészt kérik. Ehhez képest valóban látványos a változás a falu életében. Utak, járdák, épületek újulnak meg és ezek a lépések tovább folytatódnak – reményeink szerint.

Milyen átalakítások folynak jelenleg?

A 2017-es év az útfelújítások és az óvoda megújítási projekt éve. Idén már átadtuk az új aszfalttal borított utakat a Sörös közben, a Jókai utca teljes hosszán és a Kossuth utca első szakaszán. a Petőfi utcában pedig 8 autó számára elegendő parkolóhely épül. Nagy segítség ez a reggeli forgatagban, amikor óvodába, iskolába, boltba indulnak a lakosok.

Máriakálnoki Csicsergő Óvoda teljes felújítása és kapacitásnövelése 36 millió forintos pályázatot nyertünk, amit az önkormányzat 14 millió forintos önerővel pótolt ki. Így valósulhat meg a korszerűsítés.

Ezek alapján a régi óvoda új
• külső szigetelést
• nyílászárókat
• csoportszobát,
• vizesblokkot,
• öltözőt,
• tálalókonyhát,
• betegszobát
• és irodahelységet kap.
Megvalósul az épület teljes villamos-vezeték és világító testek cseréje valamint a fűtéskorszerűsítés…

Marad feladat jövőre is?

Természetesen akkor is ugyanígy fogunk dolgozni. 2018. janiárjában indul például a bölcsődei projekt, majd a kerékpárutak és a többi autóút mart aszfalttal való borítása. Így szépül évről évre a községünk, amire az itt élők is egyre büszkébbek. Védik, építik, szépítik ők is nemcsak a saját, de a település környezetét is.

Februárban beszámoltunk már egy nagyon különleges programról, ami itt honosodott meg Máriakálnokon és azóta sem hallottunk hasonlóról. Mit is jelent a Babaköszöntő rendezvény?

Máriakálnok község második éve ünnepli legfiatalabb lakóit. Ezt tesszük egyrészt figyelmességből, másrészt a falu lakossági számának stabilitása érdekében is. A családok ugyanis nemcsak Emléklapot, hanem egyenként 50.000 Ft készpénzt is kapnak ilyenkor a helyi Önkormányzattól. Szeretjük és várjuk mi is ezt az alkalmat, mert így nem csak a hivatal falain belül tudunk ismerkedni és néhány szót váltani, hanem van idő hosszabban is beszélgetni és megismerni egymást.

Talán nem egy cikkbe illik. Talán nem is mindenki fogadja szívesen. De ha ez a kis üzenet nem tartozik Máriakálnokhoz, akkor ennél jobban talán semmi. Megismerni egy települést ugyanis nem csak annyit jelent, hogy megnézzük az épületeket, hallunk pár történetet és felsorakoztatjuk a programokat. Akkor megmutatunk belőle valamit, amit tulajdonképpen bárki láthat. És lehetne ez is a cél egy ismertető riport során.

Ám Máriakálnokon nem csak ezt tapasztaltuk. Láttuk a mellettünk elhaladó biciklisek közvetlen mosolyát, részesei voltunk a sírkertben egy jóízű beszélgetésnek, éreztük a kápolna meghittségét nemcsak az emlékező beszéd alatt, hanem annak csendjében is. És akkor még nem beszéltünk az óvodai látogatásról, ahol az első bemutatkozás után játszani hívtak bennünket a gyerekek. Egy olyan településen jártunk, ahol a hajdani németajkúak zárt közösségét a szigetközi hagyományok váltották. Ahol olyan egyensúlyt sikerült felépíteni e két különböző élet szokásai és kultúrája között, ami csak kevés településen tapasztalható.
Talán a kegykápolna az oka, talán az egy épületbe zárt múzeumok hatása, hogy a múlt és a jövő tisztelete ennyire kihat a jelenre.

Látogasd meg Te is!

Szeretettel vár Máriakálnok!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.