Városlista
2019. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2019. Március 14. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Nemes Claudia, fotó: Talpas Balázs

Hatalmas érdeklődéssel zárult az I. Szigetközi Vásár

Hatalmas érdeklődéssel zárult az I. Szigetközi Vásár

Több ezren választották hétvégi programnak március 10-én a Szigetközi Szatyor rendezvényét.

Több hónapos előkészület és egy álom vált valóra akkor, amikor Balogh Zoltán, a Szigetközi Szatyor Alapítvány kurátora több szervezőtársával együtt megnyitotta az első Szigetközi Vásárt.


A Szigetközi Szatyor Hagyományteremtő Nagyvásárán közel 55 helyi kézműves termelő termékeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Az élmény mindenki számára magáért beszélt, igazi családi kikapcsolódás várta az ide érkezőket. A szervezők nemcsak a kiállítókat sorakoztatták fel, hanem számos kiegészítő programmal is kedveskedtek: volt bábszínház, pónilovaglás, óriáshomokozó, fából készült ügyességi játékok, hagyományos ételek, a további kedvcsináló hangulatot pedig a Kislaptáros zenekar biztosította.

A Szigetközi Szatyor minden évben más helyszínen jelenik meg. A Szigetközi Szatyor Hagyományteremtő Nagyvására néven indított kezdeményezés célja, hogy a helyi - és kézműves termékeket minél szélesebb körben, minél nagyobb közönség előtt mutassuk be. Ehhez fontos a különböző helyszínek váltakozása is. Eddig Mosonmagyaróvár volt a fő helyszín, de az Alapítvány kiemelt célja az is, hogy ezt a lehetőséget kivigyük Szigetközbe. – nyilatkozta Szerkesztőségünknek a rendezvény után Balogh Zoltán.

A szigetközi települések közül miért éppen Ásványráróra esett a választás?

Fontos volt számunkra, hogy Szigetköz közönségét minél szélesebb körben tudjuk megszólítani, úgy, hogy Győr és Mosonmagyaróvár vonzáskörzetét egy pontban érjük el.
A hamarosan megnyíló étterem pedig biztos alapot és kiváló lehetőséget adott a vásár helyszínének, hiszen itt is a helyi alapanyagú ételek készítése lesz a fő specialitás. Így a vásár egy nagyon jó találkozási pont.

Mikor lesz a következő vásári időpont?

Előzetes tervek szerint minden hónapban lesz szigetközi vásár, hasonló kivitelezésben. Jelenleg még egyeztetés alatt van az időpont.

Nem csak a helyi termékek népszerűsítése tartozik az Alapítvány feladatai közé. Figyeltek a természetvédelemre is..

A hulladékmentességre való törekvés is kiemelt tényező. Hiszünk abban, hogy ha az ide érkező vendégek és mi is odafigyelünk ennek kihangsúlyozására, akkor ugyancsak sokat tehetünk Szigetköz természeti kincseinek védelméért. A Major üzemeltetői számára is fontos volt, hogy minden felhasznált evőeszköz lebomló alapanyagú legyen, melyek helyben kerülnek komposztálásra.

A családi program reggel nyolc órától délután háromig lett meghirdetve. A siker biztos jele volt, hogy még délután két óra körül is folyamatosan érkeztek az érdeklődők. Milyen tapasztalatokkal zártátok a napot?

Próbáltunk most is minden apróságra odafigyelni, amire csak lehetett. Nagyon rizikós márciusi időpontot választottunk, dupla vagy semmi alapon. Ezt is megnyertük: gyönyörű napos idő volt délelőtt, nagyon sokan és sokat vásároltak. Bízunk benne, hogy a következő is ugyanígy fog sikerülni.

Milyen terveitek vannak még 2019-re?

A Szigetközi Szatyor Alapítványnak az a dolga, hogy támogassa a hasonló jellegű kezdeményezéseket. Impulzusokat adjon és kapcsolatokat építsen. Folyamatosak a pályázat-beadások és a célunk elérése érdekében szívesen dolgozunk együtt új partnerekkel is. Ezen az úton haladunk tovább!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 19. 12:17, vasárnap | Helyi

Hét szigetközi település ünnepli 135. évfordulóját megyénkben

Hét szigetközi település 135 éve, 1884. május 19-én került Moson megyéhez

2019. Május 19. 12:14, vasárnap | Helyi

Értesítés földi szúnyoggyérítésről

Értesítjük a lakosságot, hogy Lébény területén földi úton történő szúnyoggyérítés lesz.

2019. Május 19. 11:18, vasárnap | Helyi

Idén is sok óvodás és iskolás ábrázolta a tűzoltók munkáját

Az előző évek hagyományait követve az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság idén is alkotói pályázatot hirdetett az óvodások és iskolások részére.

2019. Május 18. 21:00, szombat | Helyi

Értesítés földi szúnyoggyérítésről

Ezúton értesítjük Önöket, hogy Vámosszabadi területén földi úton történő szúnyoggyérítés lesz.