Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Május 16. 07:29, szerda | Belföld
Forrás: mti

Hamarosan lejár az szja-bevallás határideje

Hamarosan lejár az szja-bevallás határideje

Szűk egy hét van hátra az szja-bevallások beküldésére, illetve kiegészítésére, idén ugyanis a pünkösdi ünnepek miatt május 22. a határidő.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a tavalyi mintegy 4 millió után idén már több mint 5 millió magánszemélynek készítette el az szja-bevallását. Aki egyetért a tervezettel, annak nem kell tennie semmit, a tervezet május 22-én hivatalos szja-bevallássá válik. A dokumentumot azonban célszerű átnézni annak érdekében, hogy biztosan a helyes adatokat tartalmazza.

A NAV idén első alkalommal adóbevallási tervezetet készített a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is, ha a bevallások és adatszolgáltatások szerint 2017-ben bevételt, jövedelmet szereztek. Ez azonban számukra csak ajánlat, ami nem válik automatikusan bevallássá, nekik a tervezeteket ki kell egészíteniük az önálló, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha a mezőgazdasági őstermelő éves bevétele tavaly nem volt több 600 ezer forintnál, és más adóköteles jövedelme sem volt, nem kell bevallást benyújtania.

Ki kell egészíteni a bevallási tervezetet akkor is, ha az adózó fizető-vendéglátó tevékenységére tételes átalányadózást választott, adóelőleg-nyilatkozatában költség levonását kérte, ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelmet szerzett, és a jövedelmet nem, vagy nem kizárólag kifizetőnek minősülő befektetési szolgáltató igazolása alapján állapítják meg, vagy például jövedelme külföldről származott, vagy külföldön (is) adóztatható.

Az adóhatóság a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott adatok alapján állította össze a bevallási tervezeteket, amelyek pontosan rögzítik az adózók kifizetőktől származó, tavaly megszerzett jövedelmeit és év közben érvényesített kedvezményeit. Előfordulhat azonban olyan adat, év közbeni változás, amelyről a NAV-nak nincs információja. Tipikusan ilyen az ingatlan-bérbeadásból, az ingatlaneladásból és ingó értékesítésből származó jövedelem.

Ha valaki például cégnek adja bérbe az ingatlanát, a bevallási tervezet tartalmazza az ebből származó jövedelmet is, mert a cég minden hónapban levonja az adóelőleg összegét, azt be is fizeti, és erről adatot szolgáltat a NAV-nak.

Ha valaki tavaly ingatlan vagy vagyoni értékű jog (haszonélvezet) eladásából jövedelmet szerzett, bevallási tervezetét ki kell egészítenie ezzel az összeggel. A magánszemélyek ingatlanértékesítésből származó jövedelmét 15 százalékos adó terheli, amelyet május 22-ig kell megfizetni. A 2012-ben vagy azt megelőzően megszerzett ingatlan 2017-es értékesítése esetén nem keletkezik adóköteles jövedelem. Az ingatlanértékesítésből származó bevételt nem kell bevallani, ha a költségek elérik vagy meghaladják a bevételt, vagy az ingatlanértékesítés adómentes, illetve a tulajdonban tartás időszaka eléri az öt évet.



A kedvezményeket is érdemes átnézni, mert a bevallási tervezet csak a kifizetők/munkáltatók által küldött adatokat tartalmazza. Így például, akitől a munkáltatója 2017 januárjában nem vonta le a családi, az első házas vagy személyes adókedvezmény összegét, mindenképpen érdemes kiegészítenie a tervezetet.

Akik 2017-ben egy önkéntes pénztárba fizettek, azoknak a rendelkezését is kitöltötte az adóhivatal. A tervezetet azoknak kell kiegészíteniük, akik tavaly több önkéntes pénztárba is fizettek, hiszen nekik kell dönteniük arról, hogy az adókedvezmény összegét mely pénztárakba utalja át a NAV. A nyugdíjbiztosítások utáni adójóváírást csak azoknak folyósítja az adóhatóság, akik ezt külön igénylik az szja-bevallásukban.

A NAV az idei évtől adóbevallási tervezetet készít azok részére is, akik korábban a munkáltatójukat bízták meg a bevallás elkészítésével. A súlyos fogyatékosság miatt személyi kedvezményre jogosultaknak célszerű ellenőrizniük, hogy bevallási tervezetükben szerepel-e az adókedvezmény.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni bankszámlaszámot vagy postacímet. Fizetendő személyi jövedelemadó vagy egészségügyi hozzájárulás esetén, ha összegük nem haladja meg a 200 ezer forintot, idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés, amit a bevallásban kell jelölni. Az első részlet befizetésének határideje május 22.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.