Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. Május 28. 12:56, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Ezen a héten pótolják a múlt héten elmaradt szúnyogok elleni védekezést

Ezen a héten pótolják a múlt héten elmaradt szúnyogok elleni védekezést

A tenyészőhelyek száma hétről hétre emelkedik: a Szigetköz elárasztása, a tavak és folyók magasabb vízszintje, valamint a milliószámra keletkező pocsolyák mind hozzájárulnak a szúnyogok számának növekedéséhez.

Az elmúlt napok szeles, esős időjárása miatt a múlt héten elmaradt a Szigetközben a kifejlett szúnyogok földi permetezése. Elvégezték ugyanakkor a Velencei-tó és a Tisza-tó területén a biológiai lárvagyérítést. Az elmaradt kezeléseket pótolva a Szigetközben ezen a héten már légi és földi permetezéssel is fellépnek a vérszívók ellen.

A biológiai módszer során egy baktérium által termelt fehérjét használnak, ezt juttatják a lárvák élőhelyén a vízbe. Ez az eljárás csak a szúnyoglárvákat pusztítja el. A kifejlett szúnyogok ellen egy deltametrin nevű anyag permetezésével lépnek fel. Ezt a vegyszert olyan minimális mennyiségben juttatják ki, hogy az csak több ezerszeres dózisban jelentene veszélyt emberekre, háziállatokra. A vegyszer a szabadban néhány órán belül lebomlik, azt csak a települések belterületén, az esti és éjszakai órákban juttatják ki.

Az esős és viszonylag meleg időjárás kifejezetten kedvez a szúnyogok fejlődésének.
A héten több mint 51 ezer hektáron, 116 településen és hat budapesti kerület belterületén kezdik permetezni a kifejlett szúnyogokat. Az, hogy melyik településen mikor permeteznek, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.