Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2019. Október 13. 21:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Talpas Balázs

Emlékezés Darnózseli híres szülöttére

Emlékezés Darnózseli híres szülöttére

Dr. Karácsony Mihály halálának 150. évfordulóján koszorúzással emlékeztek Darnózseli híres szülöttére.

A temetői kápolna falán a 2000. évben elhelyezett emléktábla előtt mondta el beszédét Dr. Karácsony István nyugalmazott iskolaigazgató, helytörténész a megjelentek előtt. Ezután Fazekas Zoltán polgármesterrel együtt elhelyezték a megemlékezés koszorúját.

Dr. Karácsony Mihály 223 évvel ezelőtt, az akkori Pozsony megyéhez tartozó Darnón született, 1796-ban. Elemi iskoláit a szomszédos Héderváron végezte a kitűnő képességekkel megáldott fiú. A piarista rend tagjaként lett a grammatika professzora. A jogi egyetem elvégzése után a gróf Széchenyi ifjak nevelője lett. Az 1825-ös pozsonyi országgyűlésen a magyar nyelvű oktatás mellett szólalt fel. A műszaki oktatással kapcsolatos terveit többek közt Gróf Széchenyi István és József nádor is támogatta és 1846-ban megnyílt a József Ipartanoda középfokú intézményként. Ezen intézmény teremtette meg az alapokat és a jogfolytonosságot a későbbi Tudományegyetem Mérnökképző Intézete és majdani József Műegyetem között. Az egyetemi könyvtár megalapítása is a nevéhez kötődik. Az 1848-as eseményekben való részvétele miatt egy ideg mellőzték, de később királyi tanácsosi címmel ismerték el tudományos tevékenységét.

A reformkori műszaki-technikai és ipari-műszaki oktatás úttörőjeként hunyt el 1869-ben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: