Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2019. Szeptember 07. 17:31, szombat | Helyi
Forrás: nif.hu

Elkészült a történelmi kapcsolatokat újraélesztő út felújítása

Elkészült a történelmi kapcsolatokat újraélesztő út felújítása

Az aszfaltszőnyegezés mellett a vízelvezető árkok és átereszek, valamint a zárt csapadékvíz csatorna tisztítását is elvégezték a szakemberek.

Az aszfaltszőnyegezés mellett a vízelvezető árkok és átereszek, valamint a zárt csapadékvíz csatorna tisztítását is elvégezték a szakemberek.

Befejeződött a magyarországi Zsira települést és az ausztriai Locsmándot összekötő út 2019 májusában megkezdett felújítása. A szakemberek több mint 2 km felületen végeztek teljes felületű aszfaltszőnyegezést.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, az Orinoco ’2002 Kft. kivitelezésében valósult meg közel 166 millió forintból.

A Magyarország északnyugati határán húzódó 2×1 sávos közút elsősorban a személyközlekedés és a 3,5 tonna alatti teherszállítás forgalmát bonyolítja. A fejlesztés keretében a magyar oldalon megtörtént a 8626. jelű út, Zsira belterületi szakaszának felújítása teljes felületű új aszfalt kopóréteg beépítésével.

A beruházással új közúti kapcsolat jöhetett létre

Az osztrák oldali beruházás keretében a magyar oldalon megépült Zsira elkerülő út folytatásaként, a határcsatlakozási ponttól új nyomvonalon, a lutzmannsburgi fürdőt elkerülő, 2 kilométeres út épült ki 2018 nyarára. Az osztrák oldali projektrész átadásának jelentősége, hogy egy, az országos közúthálózathoz csatlakozó új közúti kapcsolat jött létre Magyarország északnyugati határán.

A projekt során:

elvégezték az út melletti csapadékvíz-elvezető rendszerben a meglévő feliszapolódott vízelvezető árkok és átereszek, valamint a zárt csapadékvíz csatorna tisztítását,
a közlekedők biztonságának érdekében egy új gyalogos átkelőhelyet is létesítettek az óvodánál, ami a Rákóczi Ferenc utca és Fő utca csatlakozásánál található,
mindezek mellett az osztrák oldali projektrész csatlakozása miatt az államhatár térségben szükség volt a korábban megépült Zsira elkerülő út utolsó 40 m-es szakaszának a korrekciójára is.

A közlekedés is biztonságosabbá vált
A projekttel megvalósult a környező osztrák és magyar települések egymás közötti elérhetőségének javítása, az új útburkolat létesítésével biztonságosabbá vált a közlekedés. A felújított szakasz lehetőséget nyújt a határon átnyúló infrastruktúrában rejlő lehetőségek hatékonyabb kiaknázására.

Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a településépítő beruházás évtizedes hiányt pótol. A most felújított út már megfelel a XXI. század követelményeinek.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke szerint fontos, hogy ezzel a beruházással az ősi kapcsolatok újraéledhetnek Zsira és Locsmánd között. A magyar oldalon már 2012-ben elkészült a határhoz vezető szakasz, de az osztrák részen akkor még nem építették meg a csatlakozást.

A térségben ezen a projekten kívül számos magyar-osztrák projekt van folyamatban új határátkelők létesítése érdekében. Összesen közel húsz kilométernyi út épül vagy újul meg mintegy ötmilliárd forintból. Bár 2007 óta elvileg bárhol átléphető az osztrák-magyar határ, kiépített, korszerű átkelő csak kevés van, ezt orvosolják a most induló beruházások.

A fejlesztésekben

Kőszeg és Rőtfalva,
Várbalog és Féltorony,
valamint Fertőrákos és Sopronpuszta között is újraindul a közlekedés, melyet a Trianon után keletkezett határok szüntettek meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.