Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2018. December 11. 14:23, kedd | Helyi

Dunakilitin már tábla hirdeti a Szigetköz Natúrparkot

Dunakilitin már tábla hirdeti a Szigetköz Natúrparkot

2018. december 11-től kerülnek kihelyezésre a Szigetköz Natúrpark településtáblák. Az első ünnepélyes táblaavatás Dunakilitin valósult meg.

Dr. Pető Péter, a Szigetköz Natúrpark elnöke és Kovács Andor Tamásné, Dunakiliti polgármestere a helyszínen ismertették a Natúrpark, településekre vonatkozó jelentőségét.


A Szigetköz Natúrpark 2018. március 28 napján vált hivatalosan is Natúrparki Cím birtokossá. A címátadó ünnepségen ígértük és vállaltuk, hogy még az idei évben a településéken natúrparki táblák fognak jelezni az ott élőknek és odalátogatóknak, hogy a Szigetköz olyan élő és élhető táj, amely magas életminőséget biztosít az ott élők számára és rejt természetközi élményeket az odalátogatóknak. – mondta beszédében dr. Pető Péter, majd a továbbiakban hangsúlyozta: A Szigetközi Natúrpark célja továbbra is az, hogy a Szigetközt teljes egészében felvállaló, a területfejlesztés, a vidékfejlesztés, környezetvédelem és a turizmus területén egyaránt tenni akaró és tudó összefogás jöjjön létre.

Kovács Andor Tamásné utalt arra, hogy 2017 nyarán a szigetközi polgármesterek közösen álmodtuk egy nagyot. Mint mondta: Összefogásról, együtt cselekvésről szólt ez az álom. Az álmainkat egy csokorba fűztük. Nem külön-külön akartunk lépni, hanem együtt: a Szigetköz Édenkert létrehozásáért. Ahová minden irányból jó minőségű utakon, kerékpárúton érkezik meg a vendég, és mi itt élők is, ha elindulunk, akárcsak a szomszéd faluba is, jó úton, gyermekeinkkel együtt biztonságos körülmények között tudjunk haladni, hogy felfedezzük egymás értékeit, és együtt szervezzünk programokat ki-ki lehetőségei, adottságai szerint. Együtt hirdessük, hogy a Szigetköz csodás, valódi Édenkert. A programhoz, amiről álmodtunk, még nincs meg az anyagi forrás, de ahol ilyen erő van, mint bennünk, ott csüggedni nem szabad.


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. első körben 10 településen 26 tábla kihelyezéséhez járult hozzá, mint közútkezelő. 2019-ben a fennmaradó településeken is kihelyezésre kerül a natúrparki tábla. A Szigetközi Natúrpark határozottan állítja, hogy ezek a táblák azért fontosak és hasznosak, mert egyrészt

  • elgondolkodtatják a helyben élőket arról, hogy milyen természeti kincs veszi őket körül, és hogy ezeket a környezeti értékeket csak közösen, tudatosan és tevőlegesen tudják megvédeni.
  • Tájékoztatja továbbá az ide érkezőt, hogy olyan vidéken jár, ahol a helyben élőknek kiemelten fontos a természeti és a táji értékek védelme és ezért ott tartózkodása alatt maga is környezettudatosan cselekedik.

A Szigetköz Natúrpark a települések összefogásával alkalmas a térség specifikus problémáival kapcsolatban az érdekképviseletre, lobbi-tevékenységre, munkájával erősíti a Szlovákiában és Magyarországon, a Szigetköz-Csallóköz térségében tevékenykedő állami és civil természetvédelmi, környezetvédelmi és turisztikai szervezetek együttműködését is.

A Szigetköz Natúrpark első évi munkájára vonatkozóan az elnök az évet eredményesnek értékelte és az alábbiakat közölte:

2018 májusában natúrparki konferenciát tartottunk, ahol meghatároztuk a rövid és középtávú céljainkat. Eredményesen pályázatokat adtunk be a Nemzeti Együttműködési Alap kiírására, majd a Szigetköz Mosoni Sík Leader szervezet pályázatára is. Lépéseket tettünk Szigetköz egyes égető problémáinak, így pl. a biológiai szúnyog gyérítés megvalósítása érdekében is, és közreműködtünk több, a térséget érintő turisztikai beruházás szakmai munkájában. 2018. október 20 napján felvételt nyertünk a Magyar Natúrpark Szövetségbe.

A Szigetköz Natúrpark a természet, a táj és az abban élő és alkotó ember harmóniája. Értékőrző és értékteremtő térség. Tennünk kell érte, hogy unokáink is ugyanezt érezhessék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben