Városlista
2019. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Február 10. 12:42, vasárnap | Helyi
Forrás: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Duna Múzeum felhívása: japán képzőművészeti pályázat

Duna Múzeum felhívása: japán képzőművészeti pályázat

2019-ben a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok fennállásának 150. évfordulója alkalmából nyílt képzőművészeti pályázatot hirdet meg a Duna Múzeum, melynek célja, hogy a japán kultúra felé irányítsa a figyelmet.

A pályázat címe: A lebegő világ képe - az Ukiyo-e hatás

A pályázat leadási határideje: 2019. május 1.

A pályázat lehetőség a kortárs művészek számára a bemutatkozásra. Olyan alkotások elkészítésére ösztönzi őket, amelyek szellemiségükben tükrözik a japán Ukijo-e stílust, melynek jelentése: “a lebegő, tünékeny világ képe”. A zsűri által kiválasztott legjobb művekből rendezett kiállítás lesz a megújult Európai Közép Galéria ünnepélyes nyitó ceremóniája. Az első három helyezett magas pénzjutalomban részesül.

A 17.-19. században felvirágzó Ukijo-e nem csupán egy művészeti irányzat, hanem hedonista életstílus, mely annyira jellemzi napjainkban is a japán kultúrát. Az Ukiyo-e hatást gyakorolt az európai művészetekre is. A 19. századtól a „japonizmus” kiemelkedő irányzattá vált, ahogy ez Edgar Degas, Édouard Manet és Claude Monet, illetve poszt-impresszionisták, mint Vincent van Gogh, valamint az szecesszió olyan művészei, mint Henri de Toulouse-Lautrec alkotásaiban is megfigyelhető. Az Ukiyo-e „Tünékeny világa” tökéletesen harmonizál az impresszionizmus filozófiájával.

A pályázati felhívás és további részletek az alábbi linken érhetők el:

https://artportal.hu/magazin/a-lebego-vilag-kepe-az-ukijo-e-hatas/

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 23. 13:53, kedd | Helyi

XVIII. Néptáncfesztivál a Duna-Gyöngye Óvodában

Április 18-án került megrendezésre a XVIII. Népi Gyermekjáték és Gyermek Néptánc Fesztivál a dunaszentpáli Duna-Gyöngye Óvodában.

2019. Április 23. 07:00, kedd | Helyi

Menetrendi változások a tavaszi szünet alatt

Az ÉNYKK tájékoztatója a közlekedés rendjének változásáról

2019. Április 23. 00:00, kedd | Helyi

Kórustoborzó

A Győrzámolyi Bárdos Lajos Vegyes Kar szeretettel hívja és várja az énekelni szerető győrzámolyi és környékbeli Hölgyeket, Urakat,

2019. Április 23. 00:00, kedd | Helyi

Jobb ha el se dobod címmel újraindítja országos szemétgyűjtési akcióját a Magyar Közút

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2019. április 29-én újraindítja a korábbi sikeres szemétgyűjtési akcióját, immár „Jobb, ha el se dobod!” címmel.